Finansminister Anders Borg. Foto: Lars Krabbe/Scanpix.

Förslag om riskkapitalskatt lagt på is

"Vi fick ju ganska negativa reaktioner"
1:48 min

Det kommer att dröja innan regeringen åter försöker lägga fram sitt hårt kritiserade förslag om ändrad inkomstskatt för riskkapitalister – om det någonsin återkommer. Enligt Anders Borg så har regeringen placerat förslaget i frysboxen.

– Det har ju fått en del kritik för att vi inte fullt ut lyckats så väl som vi önskat med höja beskattningen för den här sektorn och då får det ligga i frysboxen, säger finansminister Anders Borg.

Tror du att ni kommer försöka hitta något alternativt förslag i stället för att tina upp det här?

– Nej, vi gjorde ett försök med det här förslaget och nu lade vi det i frysboxen och jag har ingen anledning att öppna frysboxen inom någon tid som jag i dag kan överskåda.

Då är det lång tid innan det kommer ut igen?

– Vi fick ju ganska negativa reaktioner på förslaget.

Men betyder inte det att ni inte kommer lägga fram det över huvudtaget?

– Det återstår att se, säger Anders Borg.

Regeringen och oppositionen har irriterat sig på att ledande företrädare för så kallade riskkapitalbolag till mycket stor del fått ersättning från sina bolag i form av vinstutdelning och därför bara behövt skatta 30 procent på intäkter i mångmiljonklassen.

Så regeringen föreslog för en tid sedan att dessa personer skulle betala 57 procent i skatt på inkomster upp till fem miljoner kronor om året medan inkomster därutöver skulle beskattas med 30 procent.

Oppositionen och exempelvis LO har menat att det innebär för låg beskattning så för några veckor sedan stod det klart att regeringen skulle få svårt att få igenom förslaget i riksdagen.

Företrädare för näringslivets storbolag har dessutom ifrågasatt varför en liten grupp företag ska få specialregler som snedvrider konkurrensen.

Skatteverket har menat att företrädare för riskkapitalbolag borde betala vanlig inkomstskatt på sina intäkter och därför upptaxerat dem med över en miljard kronor. Så frågan om hur de ska beskattas lär få avgöras av domstolarna om inget lagförslag läggs fram.

– Ja, det är klart att det finns en del bekymmer med det. Det skapar en rättsosäkerhet och det var den vi ville åtgärda. Men jag noterar att Svenskt Näringsliv är väldigt entydig i sin kritik och LO har gjort det och, ja då ligger förslaget i frysboxen, säger Anders Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".