16 procent av de utbildade lärarna ägnar sig åt annat, enligt siffrorna. Arkivfoto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Lärare överger sitt yrke – facket varnar för brist

1:42 min

Allt fler utbildade lärare väljer bort läraryrket, enligt nya siffror. Samtidigt pekar flera prognoser på en brist inom lärarkåren framöver. De lärare som till exempel provar på ett annat yrke en tid kommer sällan tillbaka till skolan, enligt Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.

– Det kan vara positivt att pröva andra yrken och ta med sig den erfarenheten in i lärarjobbet sedan, men så ser det sällan ut, säger Metta Fjelkner.

Allt fler utbildade lärare lämnar läraryrket för annat, eller börjar inte ens jobba som det efter lärarutbildningen. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Det rör sig enligt siffrorna om 37 500 behöriga lärare, eller 16 procent av kåren i helhet, som hellre gör något annat. Det är en ökning med drygt 5 000 jämfört med en liknande undersökning gjord 2004, och då rör det alltså inte dem som går i pension eller liknande.

Lärarfacken, som är mitt i en avtalsrörelse och talar om krav på 10 000 kronor mer i månaden för lärare, menar också att många lockas av tydligare och bättre strukturerade arbetsuppgifter inom andra yrken.

Med många lärare som går i pension, samtidigt som barnkullarna blir större och fler elever väntas packa sin första skolväska framöver, varnar dessutom flera arbetsmarknadsprognoser för lärarbrist.

Lärarförbunden väljer att lyfta fram Statistiska centralbyråns senaste mätning som talar om en brist på 46 500 lärare om åtta år. Det är en hög siffra, näst efter den ännu större bristen på personal inom vård och omsorg, enligt prognoserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista