Strejkhotet avvärjt på tv och radio. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Ingen strejk på tv och radio

Det blir ingen strejk på Sveriges Television eller Sveriges Radio. Med bara en timme kvar till att strejken skulle bryta ut kom parterna, Almega och Unionen, med hjälp av medlarna överens om nya löneavtal, enligt Almega.

Däremot strejkar Bilprovningen sedan klockan 16, enligt uppgifter till Ekot.

Det var meningen att facket Unionen och arbetsgivarna i Almega skulle lämna besked om medlarbudet i public service-konflikten klockan 11 i förmiddags, men beskedet drog ut på tiden.

Avtalet på tv-området ger löneökningar på 2,6 procent på ett år. En av tvistefrågorna rörde de så kallade individgarantierna. Där fick arbetsgivarna ge sig. Alla anställda på avtalsområdet garanteras minst 300 kronor extra i månaden. Arbetsgivarna vill helst inte ha några sådana garantier alls.

Unionen hade krävt ytterligare 0,2 procent i lönepåslag, för innebrända kompetenspengar i 2010 års avtal, men så blev det inte.

Ekot, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista