Det är ett plan av den här typen som försvunnit. Foto: Ruslan Krivobok/Scanpix.

Ryskt plan med 46 ombord saknas i Indonesien

Ett ryskt passagerarflygplan med 46 personer ombord har försvunnit under en uppvisningsflygning söder om Jakarta i Indonesien. Planet befann sig på drygt 3 000 meters höjd och var på väg nedåt när kontakten bröts.

– Planet försvann från radarn i Bogor-området. Vi letar fortfarande efter det och är osäkra om det har störtat, säger Gagah Prakoso, talesman för Indonesiens nationella räddningstjänst.

Flygplanet var av typen Superjet 100. Det är ett nybyggt Suchoj-flygplan som än så länge endast tagits i bruk av ryska och armeniska flygbolag.

Ombord på flygplanet finns minst åtta ryssar, rapporterar nyhetsbyrån Ria. Flera av de ombordvarande är representanter för indonesiska flygbolag, samt flygplanstillverkaren.

Flygplanet har den senaste tiden visats upp för flygmyndigheter och bolag i Burma, Pakistan och Kazakstan och skulle fortsätta vidare till Laos och Vietnam.

En särskild krisgrupp har inrättats vid Rysslands ambassad i Indonesien, rapporterar Interfax.

Superjet 100 är det första passagerarflygplan som byggts i Ryssland sedan Sovjettiden och är främst framtaget som en konkurrent till liknande kortdistansplan från kanadensiska Bombardier och brasilianska Embraer.

Planet, som flög första gången 2008, finns i två typer för 78 respektive 98 passagerare och är cirka 30 meter långt.

Tillverkaren Suchoj är sedan tidigare mest känd som tillverkare av stridsflygplan.

Hittills har ett 10-tal Superjet 100 levererats till armeniska Armavia och ryska Aeroflot. Första trafikflygningen gjordes mellan Jerevan och Moskva i april i fjol. Inget flyg av typen har tidigare kraschat.


TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista