William Petzäll. Foto: Bo Thorin.

Petzäll nekar till narkotikabrott

Riksdagsledamoten William Petzäll nekar fortsatt till narkotikabrott. Det stod klart efter en snabb förhandling i Varbergs tingsrätt på onsdagen då den politiske vilden stod åtalad för ringa narkotikabrott.

Enligt åtalet påträffades flera otillåtna substanser när Petzäll lämnade ett urinprov i januari i år. Petzäll, som enligt Borås Tidning var på plats i tingsrätten, hävdar att han fått läkemedel utskrivna från en beroendeklinik.

Straffet för ringa narkotikabrott, som William Petzäll står åtalad för, är böter eller fängelse i högst sex månader. Dom faller om en vecka.

Varken partierna eller riksdagen kan avsätta en riksdagsledamot mot ledamotens vilja. Ledamöterna i riksdagen sitter på personliga mandat som bara kan fråntas dem av en domstol om de begått brott och, enligt regeringsformen, visat sig "uppenbart olämpliga för uppdraget".

Om en ledamot ska avsättas för att han begått ett brott så ska det handla om ett brott som inte ger lindrigare straff än två års fängelse.

Begär ledamoten själv att få avgå måste riksdagen godkänna hans begäran.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista