Polisens avspärrning utanför spelklubben Oasen i Ronna, Södertälje. Foto: Simon Paulin/Scanpix.

Mobiltelefoner väsentlig del i Södertäljerättegång

I dag höll åklagarna i Södertäljerättegången sina slutpläderingar kring dubbelmordet i Ronna på fotbollsspelaren Eddie Moussa och hans bror. Åklagaren hade flera funderingar.

– Vi började fundera om man verkligen behövde vara så många personer för att begå ett dubbelmord av det här slaget. Men vi fick oss en tankeställare när vi såg utredningen av ett annat fall: där behövde man vara tolv personer för att utföra ett människorov. Då är det inte konstigt att man är tio personer för att kunna utföra det här dådet, säger kammaråklagare Ashraf Ahmed som höll i delar av pläderingen.

Åklagarna i den här rättegången har få vittnesuppgifter och inga erkännanden av personer som velat tala om vad som faktiskt skett på den illegala spelklubben Oasen i juli 2010 där fotbollsspelaren Eddie Moussa och hans bror blev skjutna till döds.

I dag har åklagarna därför tagit upp teknisk bevisning som exempelvis vilka master de misstänkta gärningsmännens mobiltelefoner har kopplats upp till samt hur några av nätverkets medlemmar stulit mopeder tio dagar före mordet för att kunna fly från mordplatsen.

– Man har också haft tydliga arbetsuppgifter och det är så tydligt i det här dubblemordet, säger kammaråklagare Ashraf Ahmed.

Under dagen var det tidvis stökigt i bänkarna bland de många åtalade personerna. Under åklagare Ulrika Lindsös plädering om vad nätverkets medlemmar gjorde efter mordet var det flera gånger som någon av de tilltalade avbröt henne – till domare Katarina Wingqvist Ekholms förtret.

– Nu är det så att om du inte är tyst så får du gå ut i cell. . . Ja, gör det, för nu är jag trött på detta, sa Katarina Wingqvist Ekholm.

Mannen förflyttades senare till ett angränsande rum där han fick medhörning resten av rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista