Nu är det stängt på Bilprovningen i Rissne. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Nästa vecka kan hela Bilprovningen gå ut i strejk

1:49 min

Bilprovningen har nu stängt portarna till 88 av landets bilprovningar, när den varslade strejken bröt ut där klockan 16 i eftermiddags.

– Det innebär att en tredjedel av besiktningsstationerna stänger. Fortsätter konflikten i nästa vecka stänger resten av besiktningsstationerna då, säger fackförbundet Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Vad är det ni vill uppnå inom det området?

– Frågan handlar om att vi vill ha ett löneavtal i nivå med de löneavtal som vi har träffat på övriga arbetsmarknaden, med individgaranti och motsvarande löneökningar.

I sista stund undveks en strejk på bland annat Sveriges Television och Sveriges Radio. Där är Unionen och Almega nu överens om nya löneavtal.

Fackets kanske viktigaste krav som man fick igenom var att alla skulle garanteras en löneökning. Den blev på 300 kronor.

Individgarantierna är alltså också en stötesten när det gäller Bilprovningen. Facket har i ett första skede tagit ut 400 medlemmar i strejk runtom i landet, men når parterna ingen lösning utökas antalet strejkande till 1 240 medlemmar. Nu strejkar man bland annat i Fyrislund i Uppsala, där John Tjörnelund är teamledare.

– Alla här är medlemmar i Unionen. Det betyder att Unionen har tagit ut dem i strejk, så jag har ingen personal kvar, säger han.

Folk har hängt på låset här i dag, eller hur?

– I dag har det varit kö här. I och med att de har hört att det blir strejk ville de hemskt gärna komma in. Men tyvärr – just nu är vi i strejk och då får inte ta in någon, då är det strejkbryteri.

På Almega, arbetsgivarsidan, säger förhandlingsledaren Sten Lycke att många kunder troligtvis kan bokas om till Bilprovningsstationer som inte är uttagna i strejk, men han är bekymrad över läget.

– Det är oerhört sorgligt att parterna inte kan mötas och hitta någon som helst lösning på den här konflikten, som är ganska tydlig.

Hur länge kan ni stå ut med den här konflikten?

– Vi står ut så länge som det behövs för att vi ska bli överens. Medlarna har sagt att de står till vårt förfogande och vi vill inte att tredje man nödvändigtvis ska lida skada, säger Sten Lycke på Almega tjänsteförbunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista