1 av 2
Minnesmärket vid Utöya. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Händelseförloppen den 22 juli

Överlevande vittnade om skräcken på Utöya

"Jag valde att inte se på honom"
1:03 min

Det blev känsliga berättelser när de första överlevande AUF:arna från Utöya vittnade i tingsrätten i Oslo i dag. För rätten såväl som för de anhöriga blir berättelserna om mötet med Breivik och hur han agerade viktiga pusselbitar i bilden av vad som egentligen hände.

En av dem som stod öga mot öga med Breivik på Utöya är Björn Ihler. Han var lättad när vittnesmålet var över.

– Det känns som om en sten lyfts från mina axlar. Det är väldigt skönt att ha det överstökat, säger Björn Ihler.

Björn Ihler överraskades av Breivik när han tillsammans med två småpojkar försökte gömma sig på Utöya. Han beredde sig på att dö – det var som om själen lämnade kroppen säger han – men lyckades fly, och pojkarna skonades.

I dag försökte Björn Ihler få Breivik att möta hans blick i rätten, men misslyckades.

Ett annat vittne var AUF:s generalsekreterare Tonje Brenna, som bland annat berättade om skräcken att inte överleva och hur de viskade till varandra för att hålla modet uppe: "i morgon är vi hemma då är vi varma igen" och "då ska vi se lördagsfilm med familjen och äta popcorn".

Hon ville inte titta på Breivik, vare sig den 22 juli eller i rätten i dag och var också lättad när hennes vittnesmål var över.

– Jag valde att inte se på honom för att inte bli distraherad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".