Nytt misslyckat försök bilda grekisk regering

1:36 min

I Grekland fortsätter den politiska osäkerheten. I kväll meddelade ledaren för det näst största partiet, vänsterpartiet Syriza, att han också misslyckats med att bilda en ny regering.

– Vi kan inte förverkliga vår dröm om en vänsterregering.

Det sa Alexis Tsipras, ledaren för det radikala vänsterpartiet Syriza i kväll, när han meddelade att han misslyckats med att bilda en ny regering i Grekland.

Den europeiska mardrömmen Grekland fortsätter alltså. Parlamentsvalet i söndags underkände alla överenskommelser mellan Grekland och eurozonen om de åtstramningar som Grekland måste genomgå för att fortsätta att hållas under de ekonomiska armarna av resten av euroländerna.

Det vänsterraddikala Syriza har sedan i går försökt locka med en regeringsplattform som ska ogiltigförklara alla avtal mellan Grekland och de internationella långivarna. Det gick inte alls, visade det sig i kväll.

I förrgår gav det största partiet, konservativa Ny Demokrati, upp redan efter några timmar.

I morgon, torsdag, går budkavlen vidare till valets största förlorare: det tidigare regeringspartiet, socialistiska Pasok.

Partiet blev av med två tredjedelar av sitt väljarstöd i söndags och får nu ändå uppdraget att försöka bilda regering. Chansen är minimal att det lyckas. Grekland är på väg mot ett nytt nyval.

Mitt under kaoset, har den europeiska räddningsfonden i dag beslutat att betala ut de motsvarande ungefär 40 miljarder kronor som Grekland omedelbart behöver för att inte gå i konkurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista