Kräver märkning när djur slaktats utan bedövning

2:16 min

När EU:s jordbruksministrar möts i Bryssel nästa vecka lägger Sverige fram ett krav på att kött som kommer från djur som slaktats utan bedövning ska märkas. Orsaken är att antalet djur som slaktas utan bedövning är betydligt högre än vad som är motiverat av det undantag som finns på grund av religiösa skäl.

– Vi vill att de som utnyttjar det undantag som finns ska märka sina produkter så att konsumenten kan göra det aktiva valet, det vill säga om man så vill undvika att köpa kött från djur som är slaktade utan föregående bedövning, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Orsaken till det svenska kravet är att många slakterier, till exempel i Belgien och Frankrike, utnyttjar ett undantag som innebär att slakt utan bedövning är tillåten när det gäller att följa de regler som finns inom islam och judendom.

Mängden kött som kommer från djur slaktade utan bedövning motsvarar inte det antal människor som av religiösa skäl vill ha sådant kött. Enligt en rapport till EU-kommissonen kommer 75 procent av allt kött i EU-länderna från djur som slaktats utan bedövning.

I ett brev från jordbruksdepartementet till EU:s ministerråd föreslår därför Sverige att kött från djur som slaktats utan bedövning ska märkas. Sverige vill också att EU ska införa riktade kontroller mot slakterierna.

I alla EU-länder utom Sverige är det tillåtet med slakt utan bedövning när det handlar om religiösa skäl. Något Eskil Erlandsson inte ens tänker försöka ändra på.

– Att få ett borttagande av det undantag som finns, det ser jag inte ens på kartan.

De som slaktar djur utan bedövning trots att det inte är med anledning av något religiöst undantag, bryter de mot reglerna?

– Är det religiöst betingat så är det tillåtet, men det förefaller vara ett överutnyttjande av det undantag som finns. Om det sedan är tillåtet eller inte, det ligger ju i gränsskiktet.

Trots oklarheten om de juridiska gränserna och det faktum att Sverige är enda land där all slakt av obedövade djur är förbjuden tror ändå Eskil Erlandsson att han har möjlighet till viss framgång när EU:s jordbruksministrar möts i Bryssel nästa vecka.

– Jag har fått lite påstötningar från någon av mina kollegor om att du som inte har det här undantaget och inte utnyttjar det undantag som finns, tycker jag kan ta tag i den här frågan och det är det jag har gjort nu.

Herman Melzer

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista