Barack Obama. Foto: Ed Andrieski/Scanpix.

Obama ställer sig bakom samkönade äktenskap

2:21 min

För första gången ger en amerikansk president sitt officiella stöd till samkönade äktenskap. President Barack Obama meddelade i en tv-intervju i går kväll att han tycker att personer av samma kön ska ha rätt att gifta sig.

President Barack Obama har länge undvikit att svara entydigt på den politiskt känsliga frågan om samkönade äktenskap, men nu ger han till slut besked:

– Jag tycker personligen att människor av samma kön ska kunna gifta sig. Beslutet har vuxit fram, sa Obama, i en intervju med ABC News, som förklaring till att han tidigare tvekat i frågan.

Han hänvisade bland annat till diskussioner han haft hemma med familjen.

– För mina barn är det en självklarhet att samkönade par ska ha samma rättigheter som andra. Det synsättet har påverkat mig, sa Obama.

Obamas ställningstagande möts av jubel från människorättsorganisationer och många ledande demokrater som kallar uttalandet för en historisk vändpunkt.

Att presidenten nu kommer ut som förespråkare väntas inte innebära några förändringar i praktiken, eftersom det är upp till varje enskild delstat att avgöra om samkönade äktenskap ska tillåtas. I dag finns rättigheten i sex av USA:s 50 delstater.

Men uttalandet har ändå stor politisk sprängkraft på det nationella planet, inte minst nu, med bara ett halvår kvar till presidentvalet.

Flera bedömare menar att Obama tar en stor politisk risk genom att just nu deklarera sin åsikt i en så omstridd fråga.

Den inflytelserika konservativa ledaren Tony Perkins kallade Obamas uttalande för rena rama gåvan till republikanerna.

– Det här kommer att ge oss ökat stöd, sa Perkins.

Republikanernas troliga presidentkandidat Mitt Romney gick omedelbart ut och betonade att han är emot samkönade äktenskap.

– Äktenskap är för en man och en kvinna, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista