1 av 2
Kommunals Tobias Baudin får stöd av flest förbund inför ordförandevalet. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
2 av 2
Tobias Baudin, Helén Pettersson, Karl-Petter Thorwaldsson och Jan-Henrik Sandberg vill ta över efter Wanja Lundby-Wedin. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Tobias Baudin: LO måste bli friare från S

2:34 min

I slutet på maj ska LO välja ny ordförande efter Wanja Lundby-Wedin. Det är fyra kandidater som öppet slåss om jobbet, och Kommunals vice ordförande Tobias Baudin har beskrivits som favorit. Han vill bland annat att LO ska få en friare roll från det socialdemokratiska partiet.

– Vi måste ta fram de politiska förslag på de framtida utmaningarna som bäst gynnar medlemmarna i LO. I vissa situationer kanske det inte stämmer överens med den politik som Socialdemokraterna har och det behöver vi inte vara rädda för. Jag tror i stället att det kan utveckla politiken och driva den framåt, säger Tobias Baudin.

Kan ni lika gärna samarbeta med andra partier?

– Det är oerhört viktigt att vi påverkar alla partier som sitter vid den beslutande makten, och i dag har vi en borgerlig regering, och visst ska LO vara med och påverka den regeringen också, säger han.

Målet är en socialdemokratisk regering, men det är medlemmarnas bästa som alltid måste gå först. Och när LO ska bli bättre på att synas och höras kan det ibland vara nödvändigt att samarbeta också med andra partier, det är ordförandekandidaten Tobias Baudins syn på samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna.

Men det är en samverkan som blivit mindre självklar. I undersökningar som gjorts svarar allt färre LO-medlemmar att de vill att facket ska stödja partiet ekonomiskt.

– Det är självklart en diskussion som vi kommer att ha, och som vi ska ha i LO:s styrelse och med de olika förbunden hur vi ska hantera den frågan. Men om du frågar mig i dagsläget kommer det att fortsätta. För oss är det jätteviktigt att vi får en socialdemokratiskt ledd regering i det här landet, och helst redan 2014, säger han.

De är fyra som vill ta över som LO:s ordförande efter Wanja Lundby-Wedin som avgår i samband med kongressen den 25 maj. Förutom Kommunals vice ordförande Tobias Baudin finns IF Metalls kandidat Karl-Petter Thorwaldsson, Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg och S-riksdagsledamoten Helén Pettersson som nominerats av Handels. Hon tycker att de fallande medlemssiffrorna är den viktigaste frågan.

– Man har förlorat väldigt mycket medlemmar under de senaste sex åren, och det här måste vara prio ett, att behålla de man har och få fler medlemmar i LO-förbunden. Grunden för en stark fackföreningsrörelse är att man har väldigt många medlemmar. Ju fler man är desto starkare blir man och får mer att säga till om i samhället, säger Helén Pettersson.

Valberedningens mål är att ta fram ett namn bland de fyra som kan bli vald av en enig kongress, men går inte det blir det omröstning, och i en sådan borde Tobias Baudin ligga bra till, han stöds av klart flest förbund.

– Jag är nu jätteengagerad och inspirerad och glad, och vill gärna ta mig an de utmaningar som väntar om jag får förtroendet att bli LO-ordförande, säger han.

Fakta: Kandidaterna

  • Tobias Baudin, 37, vice ordförande Kommunal.
  • Lanserad av Kommunal, stöds av Seko, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets och Målarna.
  • Karl-Petter Thorwaldsson, 47, ombudsman på IF Metall, före detta SSU-ordförande.
  • Lanserad av IF Metall, stöds av Livs, GS och Hotell- och restaurang.
  • Helén Pettersson, 39, riksdagsledamot för S.
  • Lanserad av Handels.
  • Jan-Henrik Sandberg, 53, ordförande för Pappers.
  • Lanserad av Pappers.

 Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista