Stilikonen Vidal Sassoon död

En av världens mest kända frisörer, Vidal Sassoon, som på sextiotalet blev känd för sina geometriska klippningar, har avlidit i Los Angeles, 84 år gammal.

Den Londonfödde Sassoon's välklippta frisyrer gjorde att spray och permanent plötsligt inte behövdes längre och de naturliga frisyrerna var helt rätt i en tid av kvinnlig frigörelse. Mary Quant kom att bli en av de mest kända bärarna av Sassoons frisörkonst och hon inspirerade i sin tur Vidal.

Istället för att fråga kunderna vad de ville ha utförde han oftast den klippning som han själv ansåg bäst. Vidal Sasson's salong var en av de första som spelade en blandning av cool jazz och klassiskt och där frisörerna kom att bli färgstarka stjärnor.

Sassoon har själv sagt att han inspirerades av Bauhaus, i sitt sätt att nästan se med en arkitekts ögon på frisyrer.

I takt med att hans rykte som glamourvärldens hårexpert växte, kom Sassoon att leda ett världsomspännande affärsimperium byggt på en mängd produkter som bar hans namn.

Som liten levde han under några år på barnhem sedan pappan lämnat familjen och eftersom hans ensamstående mor inte kunde försörja honom och hans syskon. Han var av judisk börd och slogs mot fascister i East End under åren efter kriget. Han deltog även i israeliska självständighetskriget 1948-49, men återvände hem till London så fort Israels existens var säkrad.

Han startade the Vidal Sassoon Foundation för att hjälpa behövande med utbildning, främst i Israel men även i USA. Vidal Sassoon förärades 2009 Imperieorden ur den engelska drottningens hand.

Vidal Sassoon led av leukemi det senaste året.

(Ekot)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista