Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Norwegian hyr in allt fler frilansade piloter

1:54 min

Det kraftigt växande flygbolaget Norwegian kom i veckan överens med sina piloter om ett nytt löneavtal, men trots det är fackförbundet Svensk Pilotförening mycket kritiskt mot företaget. Organisationen vänder sig mot att Norwegian i allt högre grad börjat hyra in frilansande piloter i stället för att fastanställa.

– Jag känner en oro. Det här är en praxis som vi har sluppit på den svenska pilotmarknaden fram tills nu, säger ordföranden i Svensk Pilotförening, Gunnar Mandahl.

I Mellanöstern och Asien har det länge varit vanligt att flygbolag hyrt in piloter via förmedlare för att minska risken och sänka kostnaderna i företagen. I Europa har lågprisbolag som till exempel Ryanair följt efter.

Nu har också Norwegian, med omfattande verksamhet i Sverige, valt att gå samma väg. Till att börja med hyrs drygt 170 piloter, mestadels från Norden, in till bolagets nya baser i Malaga och Helsingfors. Företagets informationschef Åsa Larsson förklarar varför.

– Flygbranschen är väldigt konkurrensutsatt, och det har vi sett de senaste månaderna med flera konkurser. Så när vi öppnar upp och expanderar på marknader utomlands har vi sagt att vi vill vara så flexibla som möjligt, säger Åsa Larsson.

Nästan all expansion i Norwegian sker för tillfället med hjälp av inhyrd personal. Enligt de siffror som Ekot tagit del av innebär det åtminstone mer än hundratusen kronor i besparingar per pilot varje år. De frilansande piloterna får själva betala sina sociala avgifter, trots att ersättningen är lägre än vad den skulle ha varit om de blivit fast anställda.

Det färska avtalet mellan Norwegian och dess anställda förhindrar visserligen företaget från att använda sig av en frilansande pilot i längre tid än två år, men avtalet riskerar också att göra företeelsen rumsren, anser Svensk Pilotförening. Inhyrning av piloter kan bli ett nödvändigt ont för fler flygbolag framöver befarar fackförbundet.

– Det här är någonting som riskerar att bli en branschstandard, säger Gunnar Mandahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista