Socialistledaren Evangelos Venizelos. Foto: Louisa Gouliamaki/Scanpix.

Tredje försöket att bilda regering i Grekland

1:51 min

Det politiska kaoset i Grekland fortsätter. I dag får ett tredje parti, socialistpartiet Pasok, uppdraget att bilda regering.

Detta sedan ledaren för det näst största partiet, Alexis Tspiras, i går kväll meddelat att han ger upp försöken att få med sig övriga partier bakom en regeringsbildning.

– I morgon bitti, kommer jag att återlämna mandatet att bilda regering till presidenten, sa Alexis Tsipras i ett tevesänt tal i går kväll.
Tsipras är ledare för vänsterpartiet Syriza, som fick uppdraget att försöka bilda regering i förrgår, sedan det största partiet, Ny demokrati gett upp efter bara några timmar.

Men Tsipras krav på att en regering skulle bildas med plattformen att alla överenskommelser om räddningspaketen till Grekland är ogiltiga, avvisades kraftfullt av de stora tänkbara regeringskollegerna. Så sent i går kväll gav Tsipras upp.

– Vi har brett stöd hos folket, men svag uppbackning i parlamentet. Tyvärr gör det att vi inte kan förverkliga vår dröm om en vänsterregering, sa Tsipras.

Så i dag går uppdraget till det tredje största partiet, socialistiska Pasok. Pasok var fram till valet i söndags det största partiet i parlamentet och det parti som lett arbetet med att förhandla fram villkoren för räddningspaketet från de övriga euroländerna. Valet blev en katastrof för Pasok. Två tredjedelar av väljarstödet försvann.

Det grekiska problemet är att valet blev ett kraftfullt nej från väljarna till de åtstramningspaket som euroländerna ställt som villkor för att rädda landet. Samtidigt vägrar euroländerna att ens diskutera att mildra villkoren.

– Grekland måste stå fast vid överenskommelserna, det är den enda vägen tillbaka till stabilitet och ekonomisk styrka, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i går.

Om inte heller Pasok lyckas  bilda regering, gör presidenten själv ett försök att förhandla fram en regeringslösning med samtliga partier. Lyckas inte det heller, blir det nyval igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista