1 av 4
Samir och Rashid i den fattiga stadsdelen Bab el-Oued ser sig som den förlorade generationen - de unga, arbetslösa och frustrerade. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
2 av 4
I dag går Algeriet till parlamentsval i skuggan av den arabiska våren. Men få väntas rösta - en folklig protest mot vad som ses ett orubbligt etablissemang. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Fatima Yous, en av de "galna mödrarna" i Algeriet, som vill veta vad som hänt deras söner. Fatima tror att valet kan innebära en möjlighet att få klarhet. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
4 av 4
Fetiha Benarous vill veta vad som hände hennes bror som försvann på 90-talet under inbördeskriget i Algeriet. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Valdeltagandet väntas bli lågt i Algeriet

1:36 min

I dag går Algeriet till parlamentsval – i skuggan av den arabiska våren. Rekordmånga partier ställer upp i valet som ses som fritt och öppet. Hundratals internationella observatörer finns på plats. Trots det väntas valdeltagandet bli lågt – misstron är stor mellan folket och politikerna.

I dag hålls det mesta stängt i landet. Valdagen är tänkt att ägnas och att gå och rösta. Men många tvekar eller vill inte uttala sig.

Mokhtar som sitter inne på ett slamrigt fik säger dock att han inte kommer att rösta idag.

– Jag tror att majoriteten av folket inte bryr sig om valen. Tidigare valresultat har manipulerats - det finns inget förtroende mellan politikerna och folket, säger han.

Som ett svar på den arabiska våren införde president Abdelaziz Bouteflika en rad reformer för ett år sedan. Det blev bland annat lättare att bilda politiska partier. Resultatet är att rekordmånga, 40 stycken, ställer upp i valet till de 462 platserna i parlamentet – från trotskister till islamister.

500 internationella valobservatörer är på plats och 200 journalister från omvärlden är här.

Det regerande partiet Nationella befrielsefronten, FLN, har successivt försvagats genom åren och ingår nu i en koalition med andra partier. Frågan många ställer sig är hur starka de islamistiska partierna kommer att bli. Det har talats om att de kan få 30 procent av rösterna, men det finns många som är skeptiska till det. De islamistiska partierna är många och ganska splittrade.

Tidigast på fredag får vi veta hur det gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista