Många döda efter blodigt bombdåd i Damaskus

1:54 min

Syriens huvudstad Damaskus skakades i dag av de kraftigaste sprängattentaten i staden sedan upproret började för 14 månader sedan.

Minst 55 människor dödades och över 370 skadades när vad som uppges vara självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar i morse.

Ett kaos av förvridna utbrända bilvrak som med kraft slungats upp i luften och landat, som i ett virrvarr. Fasaden till den nio våningar höga byggnad som utgör kontor för syrisk säkerhetstjänst, söndersprängd.

Under eftermiddagen har området rensats av bulldozrar, kvar blir flera meter djupa kratrar som sprängningarna rivit upp.

Omkring tusen kilo sprängmedel beräknas ha använts, enligt myndigheterna av två självmordsbombare som packat sina fordon fulla med sprängämnen, och nästan samtidigt utlöst sprängladdningarna. En av explosionerna fångades på en amatörvideo som visats av tv-kanalen al-Arabiya.

Det var i morgonens rusningstrafik, tjockt med bilar, människor på väg till jobbet, barn på väg till skolan och anställda vid säkerhetstjänsten på väg in i byggnaden som kan ha varit huvudmålet för attentatet.

Vilka som ligger bakom är oklart, regimen skyller som brukligt på terrorister, oppositionen skyller på regimen, säger att al-Assad vill skrämma bort FN:s observatörer.

Vid tidigare bombdåd har al-Qaida-inspirerade grupper tagit på sig skulden, passat på att utnyttja kaoset i landet, men hittills har ingen tagit på sig skulden för morgonens attentat