1 av 3
Tonje Brenna, generalsekreterare i AUF är kallad som vittne i rättegången mot Anders Behring Breivik. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.
2 av 3
Khalid Ahmed var på Utöya tillsammans med sina två bröder. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.
3 av 3

Anhöriga vill möta Breivik i rätten

"Viktigt att få titta ordentligt på Breivik"
1:17 min

På den sextonde rättegångsdagen i sal 250 i Oslo fortsätter beskrivningarna av flera dödsoffer från Utöya och tre överlevande ungdomar ska vittna. Anhöriga och överlevande menar att det känns viktigt att möta den åtalade i rätten.

Rättegången mot Anders Behring Breivik i Oslo är påfrestande för såväl anhöriga som vittnen med rörande minnesord och starka berättelser från ön.

För ett av dagens vittnen, Lars Henrik Rytter Öberg, var det viktigt att få titta ordentligt på Breivik för att se att se att det verkligen var han som satt på åtalsbänken.

När Breivik låtsades att han var polis på ön så agerade och pratade han lugnt och hade ett stenansikte, utan uttryck, som var svårt att läsa, det berättade vittnet Lars Henrik Rytter Öberg.

Han berättade om massakern vid Pumphuset där Breivik genom att spela polis fick utpekat var det fanns ungdomar gömda. Bland dem Lars Henrik Rytter Öberg som klarade sig genom att simma iväg och sedan hade turen att Breivik distraherades av något, vände sig om och istället gick fram och sköt en annan kille i huvudet.

Dagens vittnesmål har annars handlat mycket om hur man hjälpte varandra. Rörande berättelser om hur ett vittne tog av sig linnet och förband en skadad med och hur hon stirrade på Breivik för att pränta in bilden av honom - så att hon skulle kunna vittna mot honom om hon överlevde.

För Jon-Inge Ande Sogn som på morgonen hörde sin dotters obduktionsrapport var det viktigt att få höra vittnena berätta för att få en bättre bild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".