Indiske statsvetaren Barun Mitra tror inte att nuvarande regeringen kommer att kunna driva igenom några större ekonomiska reformer inom de närmsta två åren. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Indien gör det svårt för utländska investerare

2:20 min

Medan Europas finanskris får stor uppmärksamhet brottas också Indien med en räcka allt djupare ekonomiska problem. Tillväxttakten har minskat från tidigare 9 procent till runt 6. Samtidigt gör politisk osäkerhet, korruptionsskandaler och oklara regler att utländska investerare söker sig till andra länder. Sveriges Radios korrespondent rapporterar från New Delhi.

Vid ett shoppingcentrum i centrala New Delhi är parkeringsplatsen överfull av nya bilar, inklusive stadsjeepar från Porsche. Ur fordonen kliver medlemmar av en välmående indisk medelklass. En del är på väg in i sushi-restauranger och pizzerior i området.

Men bilden av Indien som ett ekonomiskt mirakel jämte Kina får nu allt fler kraftiga törnar, i takt med fallande tillväxt och motstridiga signaler från regeringen.

En del tunga utländska aktörer säger att de tappat tron på Indien som investeringsdestination efter att regeringen fattat beslut om retroaktiva skatter på utländska företag och gjort dramatiska helomvändningar från tidigare beslut om ekonomiska reformer.

Indiske statsvetaren Barun Mitra tror att regeringen, under premiärminister Manmohan Singh, inte har kraften att genomdriva några större reformer på de två år den har kvar. Enligt honom är premiärminister Singh i grunden intresserad av ekonomiska reformer men har inte fått tillräckligt politiskt stöd av det styrande Kongresspartiets ledare Sonia Gandhi.

– Ingen tvivlar på Singhs kapacitet eller kunskap eller förståelse av ekonomiska ting och vad som behöver göras. Men han har inte lyckats få politiskt stöd från Sonia Gandhi och därför händer ingenting, säger Barun Mitra.

Samtidigt har ett regionalt parti som ingår i regeringskoalitionen lyckats stoppa centrala delar av regeringens reformpolitik, något som bidrar ett intryck av politisk handlingsförlamning.

Indiens finansminister Pranab Mukherjee förnekade tidigare i parlamentet att hans regering är handlingsförlamad.

– Bilden att det råder handingsförlamning i beslutsprocessen, att regeringen inte fungerar, att det inte finns någon samanhållen politik med all respekt vill jag säga: det är inte så.

Även om han är pessimistisk om Indiens ekonomi och reformer på kort sikt säger statsvetaren Barun Mitra att han känner tillförsikt om att inget ledande parti i långa loppet kan vrida tillbaka klockan när det gäller reforminriktningen, behovet av ekonomisk tillväxt dikterar att reformer kommer att fortsätta. Det gäller vilket eller vilka partier som än tar makten efter nästa val.

– Liberaliseringen kommer att fortsätta, frågan är bara hur snabbt och hur smidigt det går, säger Mitra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista