USA accepterar inte valresultatet i Ukraina

USA accepterar inte valresultatet i Ukraina. Det sa avgående utrikesminister Colin Powell på onsdagskvällen, ett par timmar efter att valkommissionen förklarat premiärminister Janukovitj som segrar.

Powell varnade för konsekvenser i relationen mellan de två länderna om inget görs.

– Vi kan inte godta det som ett legitimt valresultat eftersom det inte lever upp till internationell standard och eftersom det inte gjorts någon utredning kring de många, trovärdiga rapporterna om valfusk och övergrepp, sa Colin Powell vid en hastigt sammankallad presskonferens på onsdagskvällen.

Den avgående amerikanske utrikesministern uppmanade den ukrainska ledningen att genomföra en sådan utredning och också att i det turbulenta läge som råder undvika våldsamheter.

Vill inte säga vilka straffåtgärder
Powell varnade för konsekvenser, men ville inte gå in på några detaljer, vilken typ av straffåtgärder som Bushregeringen är beredd att införa. Först vill vi se vad som händer, förklarade han.

Han undvek att svara på den känsliga frågan om Ryssland lagt sig i det ukrainska valet på ett otillbörligt sätt.

– Vi kan diskutera senare hur det blev så här, just nu är det viktigaste att komma ur situationen, sa Powell.

Påverkar relationerna med Ryssland
Men turbulensen i Ukraina har negativt påverkat relationen mellan USA och Ryssland.

Häromdagen kallade det amerikanska utrikesdepartementet i Washington till sig den ryske ambassadören och uttryckte som det heter sin oro för utvecklingen, inte minst det faktum att Rysslands president Putin, trots uppgifterna om valfusk, direkt välkomnade Janukovitj som segrare.

Colin Powell sa också att han varit i kontakt med sin ryske kollega Lavrov och EU-företrädare för att diskutera krisen i Ukraina.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista