1 av 3
Klicka för grafik: De fängslade svenskarna
2 av 3
Anhöriga till Martin Schibbye och Johan Persson på svenska ambassaden i Addis Abeba. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
3 av 3

Ingen lösning i sikte för fängslade svenskar

2:33 min

Utrikesminister Carl Bildt har i dag varit på plats i Etiopien för första gången sedan de två fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps där förra sommaren. Han hade ett långt samtal om svenskarna med landets premiärminister Meles Zenawi.

– Han vet ju mycket väl vad vi tycker. Det har varit tydligt under olika möten. Vi hade ett möte med honom i februari med statsministern i London, så han vet precis vad vi vill, säger Bildt efter mötet.

– Det handlar om att rulla undan lite stenar på vägen som leder till en bra lösning. Där är vi inte än, och jag skulle inte våga göra någon prognos. Men en bra relation är en förutsättning för en bra lösning.

Det blev alltså inga nya besked under mötet mellan utrikesminister Bildt och Etiopiens premiärminister Meles Zenawi i dag, som hölls under det internationella toppmöte om Afrika som just nu hålls i Addis Abeba.

Johan Persson och Martin Schibbye har nu suttit fängslade i Etiopien sedan juli i förra året när de tog sig in i Etiopens omstridda Ogaden-provins tillsammans med ONLF-gerillan som är terroriststämplad i Etiopien.

I december dömdes de två svenskarna till elva års fängelse för att ha tagit sig in landet illegalt och för samröre med terrorister.

De har erkänt på första punkten men förnekar anklagelserna om terrorism; de menar att de bara reste in i landet för att göra reportage och undersöka det Lundin-anknutna företaget Africa Oils verksamhet i Ogaden.

Svenska ambassaden i Addis Abeba har regelbunden kontakt med svenskarna i fängelset. De har den senaste tiden fått det något lite bättre som belöning för gott uppförande.

De har nu varsin säng och slipper sova skavfötters i den fulla sovsalen där de blir inlåsta i klockan fem varje kväll, och de har fått börja jobba några timmar på fängelsets kafeteria för att ha något att göra.

Deras anhöriga i Sverige har ordnat så att de får mat från en restaurang eftersom det tas för givet att släktingar förser en med mat när man sitter i fängelse i Etiopien.

Schibbyes och Perssons släktingar flyger regelbundet från Sverige för att träffa dem och några av dem kommer ner igen om några dagar.

Persson och Schibbye har valt att inte överklaga domen utan väntar nu på att få möjligheten att bli benådade – ingen ovanlighet i det etiopiska rättssystemet.

Vad det är för stenar som behöver rullas undan i relationen mellan Sverige och Etiopien för att underlätta det ville utrikesminister Carl Bildt inte gå in på, och han vill absolut inte säga något om när svenskarna kan tänkas släppas fria.

– Jag skulle inte våga göra någon prognos.Vi får en lösning när vi får en lösning och innan vi har en lösning så har vi ingen lösning. Lösningen får vi när de är fria och där är vi inte än, säger Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista