OS-arenan i Sotji under uppförande. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.

Planer på terrordåd mot OS i Sotji avslöjade

1:49 min

Den ryska säkerhetstjänsten meddelade i eftermiddags att man avslöjat planerade attentat mot de olympiska spelen i Sotji om knappt två år.

Enligt den ryska säkerhetstjänsten var det ett stort vapenlager med luftvärnsraketer, granatkastare, gevär och sprängladdningar som upptäcktes i Abchazien, som ligger strax söder om den ryska OS-staden Sotji vid Svarta havet.

Vapnen skulle fraktas över bergen i omgångar för att kunna användas vid attentat mot de olympiska spelen under vintern 2014. Tre militanta separatister har gripits, men de ryska myndigheterna säger att det var den tjetjenske upprorsledaren Doku Umarov som är hjärnan bakom planen.

Trots att den federala säkerhetstjänsten FSB gjorde sitt tillslag mot vapenlagret så sent som för fyra-fem dagar sedan har man redan hunnit fastställa hur vapnen skulle användas och vem som var ytterst ansvarig.

"Umarov samordnade alla aktiviteter för att leverera vapnen och genomföra terrorhandlingar. Smugglingen av vapen skulle ske med hjälp av georgiska säkerhetstjänsten och illegala, beväpnade grupper i Turkiet", säger den ryska antiterror-kommittén i ett uttalande.

De ryska myndigheterna gör alltså grannlandet Georgien medansvarigt.

Det är svårt att bedöma sanningshalten i uppgifterna från de ryska myndigheterna, men man kan säga att historien kommer ganska lägligt därför att den kan föra bort fokus från kritiken mot Vladimir Putins återkomst som president och samtidigt anklaga både tjetjener och georgier för att försöka sabotera de olympiska spelen.

Putin var personligen mycket aktiv för att få spelen till Sotji och det är ett evenemang som Ryssland lägger ner mycket pengar och stor möda för att göra till en nationell och internationell succé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista