1 av 2
2 av 2
Rwanda omnämns som föredöme vad gäller positiv utveckling bland de afrikanska länderna. Foto: Marc Hofer/Scanpix.

Stabila institutioner krävs för att Afrika ska frodas

Kleptokratin är ännu ett problem i många länder
1:56 min

Afrika är inne i en era av stark tillväxt. Nu möts 700 företagsledare, politiker och ekonomer från 70 länder för att diskutera kontinentens närmaste framtid.

I Etiopiens huvudstad Addis Abeba inleddes i dag Världsekonomiskt Forums Afrika-möte. Att kontinenten redan är inne i en era av mycket stark ekonomisk tillväxt är ett etablerat faktum och konferensens tema är vad som ska hända nu.

Där står en expansion inom tillverkningsindustrin högt uppe på önskelistan. Enligt vissa av talarna är den redan på gång.

– Numera importerar vi tomater från Mocambique, Zambia och Zimbabwe, tvättar, paketerar och märker dem i Sydafrika och sedan går de i väg till exportmarknaderna österut eller Europa och USA – hela förädlingsvärdet stannar alltså i Afrika, säger Geoffrey White, vd för det multinationella bolaget Lonrho, med fokus på Afrika.

Så var det inte för bara tio år sedan, menar White som ett exempel på att det finns en gryende tillverkningsindustri på en kontinent som annars kritiseras för att luta sig alltför tungt på sin råvarusektor.

Men fortfarande gör byråkrati och krångliga regler att kontinenten har rykte om sig att vara den dyraste i världen för att till exempel importera det som behövs för att sätta upp en tillverkningindustri.

Stabila institutioner som tar beslut som gynnar investeringar och framväxten av en egen industri är nu ett måste om Afrika ska kunna ta ett nytt steg i sin ekonomiska utveckling – och ekonomisk tillväxt är inte samma som ekonomisk förändring, påpekade Afrikanska utvecklingsbankens chef Donald Kaberuka under mötets inledning.

Han varnade för att kan Afrika missa den enorma chans som finns nu, med stigande löner i Asien som gör att företag behöver hitta nya länder att etablera sig i.

Ännu går de ekonomiska reformerna för långsamt, säger Martyn Davies, känd ekonomisk analytiker från Sydafrika och numera chef för ett investeringsbolag. Många afrikanska länder har ännu inte kommit tillräckligt långt från kleptokratin där ledarnas främsta mål är att berika sig själva, tyvärr, säger Davies.

Men exemplen på den motsatta utvecklingen finns redan, säger Davies och nämner Kenya, Rwanda, Ghana och Mauritius som föredömen, och fler kommer följa.

– Det är fråga om ett generationsskifte som är på gång, säger Martyn Davies.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".