Dollarlån klipp för staten

Den svaga dollarn kommer att bli ett riktigt klipp för statskassan. Nästa år ska statens riksgäldskontor betala tillbaka två stora dollarlån - och tack vare den fallande dollarkursen tjänar Sveriges skattebetalare mångmiljardbelopp på dom här lånen, säger Tomas Olofsson på riksgäldens avdelning för upplåning.

När lånen togs upp var dollarkursen runt 9,50. För en månad sedan var den över sju kronor och nu är den 6,80. Det handlar om rejält valutavinst och pengar som också kommer att märkas i regeringens budget för 2005. Då kommer utgifterna för finansiera statsskulden tillfälligt att bli lägre än vad den varit på många år och även vad dom kommer bli i framtiden.

Det är inte fel att säga att riksgäldskontoret med regeringens goda minne spekulerar med valutakurser för att hålla ner kostnaderna för statsskulden. När de två dollarlånen togs upp 2002 motsvarande de ett värde på över 25 miljarder kronor och dollarkursen var högre än vad många ansåg var hållbart på några års sikt. Och den bedömningen har slagit in och är alltså på väg att bli ett klipp för den svenska staten.

Men det är inte bara mot dollarn som kronan blivit starkare utan även i viss grad mot euron och andra valutor, som staten tagit upp lån i. Och det gör att just är det allmänt sett är  fördelaktigt för och billigare än länge för Sverige att amortera ner utlandsskulden. Ett läge som nog är till glädje för den nye finansminstern.

Christer Hillbom