Foto: Scanpix.

Svenska sparare lämnar aktiefonder igen

En orolig börs har lett till att spararna tagit ut pengar ur aktiefonder för första gången i år. Samtidigt ökade sparandet i räntefonder.

Under hösten togs rekordmycket pengar ut ur aktiefonder. I början av året verkade spararna återvända, men redan i mars syntes en avmattning. Nu har trenden vänt.

Under april togs 3 miljarder kronor ut netto från aktiefonder och 0,2 miljarder från hedgefonder, visar statistik från Fondbolagens Förening.

– Jag tror att det beror på att vi hade en ganska skakig börsutveckling i april, säger Fredrik Pettersson chefsanalytiker på föreningen.

De största uttagen gjordes från Sverigefonder och tillväxtmarknadsfonder. Någon flykt är det dock inte tal om,enligt Fondbolagens Förening.

– Det togs ut lite ur aktiefonder, men det är väldigt lite. Det är väldigt få som har sålt, säger Fredrik Pettersson.

Samtidigt ökade sparandet i räntefonder. Penningmarknadsfonder, alltså korta räntefonder, hade ett nettoinflöde på 5,1 miljarder kronor i april. Obligationsfonder, långa räntefonder, hade ett inflöde på 2,6 miljarder kronor och blandfonder ett inflöde på 0,7 miljarder kronor.

Den totala fondförmögenheten ökade något och uppgick i slutet av april till 1 957 miljarder kronor. Av dessa var 1 065 miljarder kronor placerade aktiefonder.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".