Brist på kvinnor vid Världsekonomiskt forum

Kvinnor viktiga för Afrikas tillväxt
1:37 min

På Världsekonomiskt forum om Afrika som pågår i Etiopiens huvudstad Addis Abeba är den överväldigande majoriteten av talarna och deltagarna män. Det har mött kritik under mötet.

– Det är trevligt att se alla gentlemän här, men vad gör ni för att få kvinnorna upp dit på podiet där de hör hemma, frågade en kvinna i publiken till rungande applåder när det sista mötet på öppningsdagen hade fem män på scenen för att diskutera ledarskap i Afrika, och pinsamt nog inte kunde prestera en enda kvinna.

Förutom en och annan västafrikansk fotsid boubor är det en massiv dominans av svarta och mörkblå kostymer här på det ekonomiska toppmötet om Afrika.

I en möteslokal räknade jag till nio kvinnor bland drygt 70 kostymer. Arrangörerna säger att det är 20 procent kvinnor på plats, att det är för lite men att det ändå är en ökning jämfört med tidigare möten.

Bristen på kvinnor här representerar det som flera talare, inte bara kvinnor, har nämnt som en av de viktigaste faktorerna för fortsatt ekonomisk tillväxt i Afrika: att man måste börja satsa på kontinentens kvinnor.

Inte minst av den enklaste anledningen att de är hälften av befolkningen.

Men i dag har kvinnor som vill starta företag svårt att få lån, de förbises när investerare ska placera sina pengar – det är några av punkter talarna har nämnt – och att det är i fler beslutsfattande eller prominenta sammanhang än bara det här mötet som kvinnor inte kommer med i tillräckligt hög grad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".