Syrier beskådar förödelsen i Damaskus efter att två sprängladdningar exploderat. Foto: B Tellawi/Scanpix.

"Våldet i Syrien ska inte få påverka observatörer"

2:05 min

I Syrien väntas stora demonstrationer i dag efter de senaste dagarnas blodiga attentat. FN:s säkerhetsråd fördömde gårdagens dåd i Damaskus som dödade minst 55 människor och skadade fler än 370 personer.
Men norske generalen Robert Mood, som leder FN-observatörerna i Syrien, är fast beslutsam om att observatörernas arbete på plats inte ska få påverkas av de senaste dagarnas upptrappade våld.

– Observatörernas närvaro fortsätter. De bygger broar över den avgrund av misstänksamhet som håller på att förvandlas till en avgrund av våld.

Så sa chefen för de nu 105 FN-observatörerna i Syrien, Robert Mood, i NRK:s Dagsrevyen i går kväll.

Norske Robert Mood har inget lätt uppdrag. Tidigare i veckan exploderade en vägbomb nära Moods egna konvoj. I går dödades mer än 55 människor av flera självmordsbomber i huvudstaden Damaskus, vilket fick FN:s säkerhetsråd att än en gång fördöma våldet i Syrien.

Det väpnade våldet måste upphöra, lät det i går kväll.

Som så många gånger tidigare skyllde de båda sidorna på varandra efter gårdagens kraftiga explosioner, bland annat utanför en av säkerhetstjänstens byggnader.

Den syriska regimen skyller på vad de kallar terrorister, medan oppositionen menar att dåden var iscensatta av al-Assad regimen för att skrämma bort observatörer från FN.

De nu fler än 100 FN-observatörernas första tid i Syrien har annars haft en positiv effekt och dämpat våldet jämfört med tidigare under det 14 månader långa upproret.

Men utvecklingen de senaste dagarna med flera sprängdåd är oroväckande, säger Robert Mood.

– Det vi har sett de senaste dagarna är en oroväckande utveckling. Bomberna riskerar en situation med mer våld som eskalerar.

Om våldet fortsätter i dag återstår att se.

Efter gårdagens sprängattentat i huvudstaden har aktivister manat till nya jättedemonstrationer i Damaskus under fredagen för att visa sitt missnöje med regimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista