Redan för några år sedan dog barn i området av blyförgiftning. Arkivfoto: Sunday Alamba/Scanpix.

Blyförgiftade barn i Nigeria

Internationella Läkare utan gränser slår larm om att 1 500 barn i en gruvby i nordvästra Nigeria lider av blyförgiftning utan att få någon vård.

– 1 500 barn är för närvarande blyförgiftade och får ingen vård eftersom det är omöjligt att ge effektiv behandling, när de bor kvar i förgiftade hem, säger organisationens chef i Nigeria, Ivan Gayton.

Barnen som är i behov av behandling finns huvudsakligen i byn Bajega i delstaten Zamfara.

Totalt är 4 000 barn drabbade, men de övriga får behandling.

Det var för två år sedan som barnen först började visa förgiftningssymptom. Men det var inte förrän 160 barn dog och andra blev blinda och döva som myndigheterna insåg att det handlade om blyförgiftning i stor skala.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger i ett uttalande att det är en ovanligt hög koncentration av bly i jorden i den här regionen. Blyet har spridit sig i byarna i under arbetet med att få får ut guld ur den malm som finns i området.

De fattiga byborna började leta efter guld när guldpriset steg och har ofta tagit med sig den malm de hittat hem till byarna och förvarat den där och när malmen slagits sönder har blyet spridits genom damm och partiklar.

TT-AFP-Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".