Amr Moussa och Abdel Moneim Aboul Fotouh, presidentkandidater i Egypten. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Historisk presidentvalsdebatt i Egypten

"Martyrerna dog inte i onödan"
2:57 min

Egypten har haft sin första presidentvalsdebatt någonsin. De två kandidater som ligger främst i opinionsmätningarna, förre utrikesministern Amr Moussa, och den moderate islamisten Abdel Moneim Aboul Fotouh, möttes i en maratonlång debatt som kom att handla mycket om religion, islam och sharia och slutade först efter klockan två på natten.

Fullsatt på utomhuskaféerna på gågatan utanför börshuset i Kairo. Tre stora tv-skärmar - ungefär som när det är fotbollsmatch - och publiken applåderar när presidentkandidaterna gör mål. Sveriges Radios korrespondent såg debatten på ett café i centrala Kairo.

Den sekuläre förre utrikesministern Amr Moussa anklagar sin motståndare för att vara islamist, sprungen ur det Muslimska brödraskapet och bara liberal på låtsas medan han i själva verket vill ha en sträng tillämpning av sharialagarna.

Aboul Fotouh svarar att det är över ett år sedan han lämnade brödraskapet och även som medlem hade han en kontroversiellt liberal profil. Aboul Fotouh, kammar i sin tur hem kvällens längsta applåd när han envist hamrar på Amr Moussas svagaste punkt: Att han var utrikesminister hos Mubarak. En del av den gamla regimen, även om alla i Egypten vet att Mubarak var avundsjuk på Moussas popularitet och sparkade honom. Men uttalade sig Moussa negativt om Mubarak en enda gång? Nej.

Efter nästan fem timmars tv-debatt var publiken ganska mör och någon riktig knockout blev det aldrig, ingen tydlig vinnare i denna duell om kandidaternas förflutna. Heller inga tydliga recept för hur fattiga Egypten med 85 miljoner invånare ska komma på fötter.

Aboul Fotouh var den som var mest konkret när han talade om minimilön och brödsubventioner, men Amr Moussa var skickligast på att sticka hål på Aboul Fotouhs dubbla lojaliteter, dels gentemot unga liberala revolutionärer och dels gentemot alla de islamister han hoppas få stöd av.

Men för många som samlats här runt utomhuskaféernas tv-skärmar handlade det inte i första hand om att utse en vinnare.

– Vinnarna är vi, säger 26-åriga Heba Ghaneya.

– Det här är en historisk dag. Jag satt här på samma kafé och lyssnade på Mubaraks avskedstal och nu har vi vår första presidentvalsdebatt någonsin. Nu kan vi säga att martyrerna som offrade sina liv för Egyptens frihet inte dog i onödan, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".