Syriens regim anklagas för terrormetoder

Dagen efter det förödande terrordådet i Damaskus, lägger oppositionen skulden på regimen. 55 människor miste livet, över 400 skadades i går i ett av de blodigaste attentaten hittills.

Den syriska regimen säger sig vara angripen av al-Qaida, men oppositionen menar att Damaskus länge samarbetat med just al-Qaida-jihadister.

– Den syriska regimen försöker döda Kofi Annans fredsplan och använder sig nu av en ny taktik - terrorism, sa oppositionsledaren Burhan Ghalioun i morse under ett besök i Tokyo.

Ingen har tagit på sig gårdagens terrordåd, regimen och oppositionen lägger skulden på varandra.

Regimen hävdar att proteströrelsen är infiltrerad av al-Qaida-jihadister med stöd från Saudiarabien och Qatar, medan oppositionen beskyller Assad-regimen för att samarbeta med al-Qaida.

Det är en anklagelse som riktats mot Damaskus tidigare bland annat av Iraks ledare som hävdade att Bashar al-Assads regim underlättade för terrorgrupper att ta sig in i Irak via Syrien.

Vad som är sanning vet inte ens världens mest kvalificerade terrorexperter.

Men den syriska oppositionen påpekar att det i stort sett aldrig under de senaste åren, förekommit ett sprängattentat i Syrien som inte har varit omgärdat av en rad mystiska omständigheter, som att gripna gärningsmän plötsligt inte kunnat förhöras för att de av misstag skjutits ihjäl. 

Tidpunkten för terrordåden har också i nästan varje fall varit misstänkt gynnsam för regimen.

Vid tidigare terrordåd vid tillexempel Aleppo i våras, har oppositionen hävdat att flera av de namn de som funnits med på listan över dödade, i själva verket varit politiska fångar som torterats ihjäl eller dödade milismän från den fria syriska armén vars kroppar dumpats vid attentatsplatsen inför ett sprängdåd för att regimen skulle ha offer att visa upp.

De flesta terrorattentat i Syrien har också ägt rum i närheten av säkerhetsanläggningar som regimen anses ha full kontroll över.