Breivik fördes ut ur salen strax efter attacken. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Anhörig attackerade Breivik i rätten

Mannen som bröt samman i rätten och kastade en sko mot Anders Behring Breivik är en ung kurdisk man från Irak. Han är bror till en 18-åring som kom till Norge som ensamkommande flyktingbarn och som sköts ihjäl av Breivik på Utöya.

Det var under förmiddagen som en av åhörarna plötsligt reste sig upp och kastade en sko mot den åtalade. Mannen missade dock sitt mål och skon träffade i stället Breiviks, försvarare Vibeke Hein Bæra.

Försvarsadvokat Vibeke Hein Bæra sa senare till VG att hon inte vill kommentera händelsen på annat sätt än att hon hoppas "att rättegången ska fortsätta i värdiga former, som fram till nu".

Men dagens händelse är inte det första säkerhetsproblemet under rättegången. I går mottog en av de personer som vittnade mot Anders Behring Breivik ett hot via e-post samtidigt som han befann sig i rättegångssalen i Oslo.

För en dryg vecka sedan fick en familj som förlorat ett 17-årigt barn på Utöya ett hotbrev och under rättegångens inledande skede avvisades en känd nynazist av polis när han närmade sig Oslo tingsrätt.

Den skokastande mannens och hans familjs målsägandebiträde Kari Nessa Nordtun säger till NTB att mannen var närvarande även på torsdagen då obduktionsrapporten efter brodern gicks igenom.

– Då gick det ganska bra. Utbrottet i dag var nog bara ett resultat av den sorg och stress som byggts upp under tiden.

Hon anser att hans reaktion var begriplig.

– Man sitter ju så nära. Och med det hat och den känsla som många har efter att ha mist sina kära så är det ju nästan anmärkningsvärt att det gått bra så pass lång tid.

Skokastaren själv försvarade senare sitt agerande.

– Jag gjorde det som många säkert hade lust att göra, säger skokastaren till Aftenposten.

– Jag måste ge mördaren ett budskap från alla han har förstört livet för. Jag såg honom rätt i ögonen och såg att han förstått mitt budskap, säger mannen efter att ha fått lämna en vårdcentral dit han förts efter händelsen.

I en kommentar som Breivik tilläts göra innan förhandlingarna fortsatte på fredagseftermiddagen hävdade denne att han blivit angripen vid pumphuset på öns nordsida.

– Vid ett tillfälle på Utöya blev jag angripen. Det var vid pumphuset. En person kastade ett föremål mot mig som träffade mig i ansiktet. Jag ville bara nämna det, sade Breivik enligt NTB.

Han gjorde också en kommentar till ett vittne som i torsdags sade att Brevik hade siktat på honom men inte avfyrat något skott.

– Orsaken att jag inte tryckte av var att magasinet var tomt. Det är vad hände, tror jag, kommenterade han.

Breivik sade vidare att han mest höll till på den västra delen av ön eftersom han var rädd för att bli beskjuten av polisens insatsstyrka från fastlandssidan.

– Det var planerat från början, sade Breivik.

Han hade också synpunkter på obduktionsrapporterna när det gällde i vilken ordning han satte skotten när han mördade ungdomarna.

– Skott mot huvudet och skuldrorna kom alltid sist, förklarade Breivik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista