Olli Rehn, EU:s ekonomikommissionär presenterade i dag EU-kommissionens ekonomiska prognos. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

EU: Spansk ekonomi stort negativt utropstecken

1:01 min

Spaniens budgetunderskott kommer nästa år vara mer än dubbelt så stort som EU tillåter. Det visar EU-kommissionens ekonomiska prognos som presenterades i dag.

– Spanien beräknas stanna kvar i recession till slutet av det här året, säger Olli Rehn, EU:s ekonomikommissionär.

Spanien är det stora negativa utropstecknet i dagens ekonomiska EU-prognos. Enligt EU:s budgetöverenskommelse ska Spanien nästa år få ner sitt underskott till under 3 procent, men enligt prognosen kommer det spanska underskottet 2013 bli mer än dubbelt så stort; 6,3 procent.

Den 30 maj väntas nya bedömningar om ekonomin i bland annat Spanien. Landet riskerar miljardböter från EU om landet inte lyckas nå budgetmålen.

Vad gäller den europeiska ekonomin totalt räknar EU-kommissionen med att den så smått ska börja återhämta sig i höst. I år kommer EU landa på nolltillväxt, enligt dagens prognos, och nästa år väntas bruttonationalprodukten växa med i genomsnitt 1,3 procent.

För Sverige räknar EU-kommissionen med en liten tillväxt i år, på 0,3 procent, och 2013 en ökning av svensk BNP på 2,1 procent.

Enligt Olli Rehn är en återhämtning i sikte för Europas ekonomi, men situationen är bräcklig, säger han, med stora skillnader mellan medlemsländerna.

Skillnaderna gäller både tillväxt och arbetslöshet. Till exempel väntas Tysklands redan relativt låga arbetslöshet sjunka till 5,3 procent, medan Spanien går åt andra hållet och väntas få en arbetslöshet på över 25 procent.

EU-kommissionen pekar också på risken för en förvärrad skuldkris som ger smittoeffekter på finanssektorn, en tvär nedgång i bankernas utlåning och därmed svårigheter för företag att få fram pengar till investeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista