Den spanske ekonomiministern Luis de Guindo. Foto: Paul White/Scanpix.

Ökade krav på spanska banker

Det handlar om 300 miljarder kronor
1:43 min

I Spanien har regeringen i dag höjt kraven på sina banker för att de ska klara av att hantera kommande förluster på fastighetslån. Men några gåvor från skattebetalarna till bankerna blir det inte.

– Om det inte finns ett tydligt besked om att banksektorn är stabil och solvent, så kommer en återhämtning i ekonomin att bli betydligt svårare, sa den spanska ekonomiministern Luis de Guindos när han inledde presskonferensen under eftermiddagen.

Den spanska regeringen kräver i dag att bankerna reserverar mer pengar för att klara sina förluster på den omfattande utlåningen till den kraschade fastighetsbranschen.

30 miljarder euro, knappt 300 miljarder kronor, handlar det om. Bankerna kommer nu också tvingas att särredovisa alla tillgångar och fordringar relaterade till fastigheter.

Vidare vill regeringen att två fristående redovisningsbyråer ska gå in och bedöma hur stora de osäkra fordringarna egentligen är och kan tänkas bli.

Ett nytt viktigt besked i dag för de hårt tyngda spanjorerna var att staten inte gratis kommer att skjuta till pengar för att rädda bankerna. De får antingen låna av staten för att klara sina förluster alternativt kan staten få aktier i bankerna i utbyte mot hjälp, men några gåvor från skattebetalarna är det inte tal om.

Det hade varit politiskt känsligt i ett läge, då spanjor efter spanjor förlorar jobbet. Och som Carmen Baena, chef på spanska radion utryckte det tidigare i dag, varifrån skulle de pengarna komma, när det nu saknas pengar till vård och utbildning.  

Spanska börsen reagerade med att rasa med över 3 procent direkt efter presskonferensen. EU-kommissionens siffror i dag visar att Spanien kommer ha mycket svårt att nå uppsatta budgetmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".