JK: Felaktigt dömda sitter i fängelse

Svenska domstolar dömer människor trots att bevisen inte alltid är helt övertygande. Därför sitter flera oskyldiga i svenska fängelser. Det anser justitiekansler Göran Lambertz.

– Jag har kommit att granska ett särskilt fall där min bedömning är att personen är felaktigt dömd, säger Göran Lambertz.

– Vi har ju sett ett par fall där personer har dömts till långa fängelsestraff och sedan frikänts och man kan misstänka att det har förekommit andra fall också. Men det är framför allt det här enda fallet som jag grundar min uppfattning på.

Noggrann genomgång
JK Göran Lambertz vars uppgift bland annat är att ha tillsyn över myndigheter och domstolar vill inte gå in på vilket fall det handlar om, men han säger att han noga gått igenom ärendet och kommit fram till den slutsatsen.

I en intervju med Östgöta Correspondenten säger lambertz att han när han tillträdde sitt ämbete för drygt två år sen intervjuades han och fick frågan om det fanns oskyldigt dömda i svenska fängelser. Då svarade han nej, men nu har han ändrat sig.

Svagheter i systemet
– Det kan finnas svagheter i rättssystemet som är svåra att komma till rätta med. Det kan finnas både i polisutredningen och i brottsmålsrättegången i domstolen.

Hur många oskyldigt dömda det handlar om vill eller kan Lambertz inte spekulera i, men han säger att det kanske handlar om en handfull. Nu går JK igenom fall under de senaste åren där dömda har beviljats resning och ny rättegång för att se var problemen finns.

En orsak till att rättssäkerheten kan sättas ur spel är att lagarna är slarvigt skrivna och Lambertz som tidigare jobbat på justitiedepartementet anser att det finns en risk att lagstfitningsarbetet på departementet går för fort.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Justitiekanslern JK

Justitiekanslern, förkortas JK, är en myndighet som har flera uppgifter. En är tillsyn över myndigheter, en uppgift som också Justitieombudsmannen JO har. Men JK:s tillsyn ska vara mer övergripande, främst inriktad på att upptäcka systematiska fel i den offentliga verksamheten, dvs domstolar och myndigheter.

JK är också regeringens ombud i rättsfrågor, dvs företräder staten i en del rättegångar där staten är ena parten.

Myndigheten JK har 18 anställda och handlägger ungefär 4 000 ärenden per år.

www.justitiekanslern.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.