Abdelaziz Bouteflika. Foto: Shane McMillan/Scanpix.

Bouteflikas FLN blev största parti i valet i Algeriet

1:39 min

Det regerande partiet i Algeriet, FLN - Nationella befrielsefronten, har förklarats som segrare i parlamentsvalet. Men många är skeptiska till valresultatet, tidigare val har manipulerats och frågetecknen kring själva valdeltagandet är många.

När inrikesminister Daha Ould Kablia till slut redovisade valresultatet väckte det både förvåning och skepsis i den samlade presskåren här.

– Det här visar bara att demokratiseringen inte går framåt och att det dominerande partiet inte är berett till förändring, säger Faysal Metaoui från den oberoende tidningen El Watan.

Den stora frågan i det här valet har inte så mycket handlat om vilket parti som skulle vinna, utan om hur många algerier som skulle rösta. Den officiella siffran är ett valdeltagande på 43 procent. I alla andra länder skulle det ses som en katastrof, men här är det ändå en liten seger för regeringen. Förra valet var valdegandet rekordlåga 35 procent.

Men redan ifrågasätts den siffran. Ett oppositionsparti som bojkottat valet sätter valdeltagandet till 18 procent, baserat på vallokalsundersökningar.

Den andra frågan har varit huruvida de islamistiska partierna skulle kliva fram i valet. Den gröna alliansen, bestående av tre islamistiska partier, får dock bara 48 platser i parlamentet, eller omkring 10 procent av rösterna.

Vinnarna är det sedan självständigheten dominerande partiet Nationella befrielsefronten, FLN, som får hela 47 procent av rösterna. Ett par mindre incidenter har inträffat, men i det stora hela så rapporterar de internationella valobservatörerna att valet gått korrekt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista