Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Fler beslag av smuggelsprit till Norge via Sverige

1:49 min

De höga alkoholpriserna i Norge har skapat en attraktiv marknad för smugglare som tar vägen från kontinenten via Bohuslän till Norge. På tullen i Göteborg har beslagen av alkohol i Västsverige mer än fördubblats hittills i år.

– Det verkar som att det är fler och fler och att man tar större kvantiteter alkohol för att man ser att det är så god vinst. En skåpbil kan ge 10 000 - 30 000 kronor i vinst när allt är betalt, säger Tony Magnusson som är operativ chef på Tullverket i Göteborg.

– Det är jättestora pengar som då går utanför systemet. Det är ju inga som skattar för de pengarna, säger han.

Mellan januari till april i år har tullen gjort sammanlagt 144 beslag i Västsverige. Det är dubbelt så många som förra året. Det handlar också om mycket större mängder alkohol - 28 000 liter i fjol och nästan 83 000 i år, alltså nästan tre gånger så mycket.

Den här trenden går igen i tullens siffror för hela landet där framförallt smugglingen av öl och vin ökat markant de senaste tre åren.

Mycket av alkoholen är ämnad för den svenska marknaden säger Tony Magnusson, men stora mängder körs också raka spåret norrut via E6:an i Bohuslän, upp till norska gränsen.

– Vi vet att mycket av det som kommer in i södra Sverige också går vidare till Norge. En stor del gör det för att där är vinsten ännu större. Det är klart att det är värt att köra de extra milen, säger Tony Magnusson.

Den ökning av beslag som Tullen redovisar kan bero på att det faktiskt smugglas mer eller på att Tullen tagit krafttag säger Tony Magnusson.

– Detta är en svart ekonomi som det handlar om. Det är så enormt stora pengar som skulle skattas, antingen i Sverige eller i Norge. Vi tycker att det är viktigt att beivra det. Medan vi sitter här och pratar är det åtskilliga tusen liter alkohol som passerar på E6:an bakom oss, säger Tony Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista