1 av 3
Tullens lager med beslagtagen alkohol. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio
2 av 3
Beslagtagen tobak. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio
3 av 3
Beslagtagen alkohol. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio

Organiserad smuggling till Norge via Sverige

1:33 min

E6:an genom Bohuslän är en transitväg för enorma mängder sprit och cigaretter som smugglas från Europa till Norge. Både tull och polis märker av en kraftig ökning.

Polisen stoppar bilar, nedtyngda av alkohol, varje vecka på väg mot norska gränsen i Svinesund.

Kammaråklagare Lars-Åke Ahlström i Uddevalla säger att det rör sig om en organiserad verksamhet.

– Den uppfattning jag har är att det är en näringsverksamhet. Det är en organisation, sannolikt kanske i Norge eller i Polen som samarbetar och så är det transportörer som får åka med alkoholen, säger kammaråklagare Lars-Åke Ahlström.

Både tullen och polisen märker att trafiken med alkohol och tobak från Europa har blivit intensivare. Tullens beslag av alkohol i Västsverige, har mer än fördubblats hittills i år jämfört med samma period förra året.

Hur stor del som är avsedd för den norska marknaden går inte att säga. Det polisen uppger är att de sedan i höstas stoppat allt fler bilar och minibussar som är helt nedtyngda av tusentals liter alkohol och cigaretter och att de också får många tips om misstänkta fordon.

Följden blir att många personer, ofta från andra europeiska länder har åtalats.

– Vi har märkt vid åklagarkammaren att vi får fler ärenden, att det är fler personer som är involverade i detta, säger Lars-Åke Ahlström

Den som åker fast för alkoholsmuggling riskerar ett fängelsestraff mellan ett par månader och ett halvår och Lars-Åke Ahlström tror att de som utför de här transporterna är beredda att ta den risken eftersom vinsten är så stor.

– Jag tror man räknar med ett visst svinn. Uppenbarligen är det så att det är många transporter som kommer igenom. Vinsterna är avsevärda trots det, säger Lars-Åke Ahlström.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista