Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strejken på bilprovningen avblåst

Uppdaterat fredag 11 maj 2012 kl 22.06
Publicerat fredag 11 maj 2012 kl 19.55
"Mycket nöjda med resultatet"
(1:35 min)
Bilprovningen i Hulta under strejken. Foto: Jan-Åke Thorell/Sveriges Radio

Strejken som pågått på bilprovningen runt om i landet sedan i onsdags avblåstes i kväll sedan parterna kommit överens om ett nytt löneavtal. Det ger 2,6 procent i löneökningar och en garantiökning för varje medarbetare på 300 kronor.

– Vi är mycket nöjda med resultatet, eftersom vi har kommit överens om lösningar på de frågor som är viktiga för Unionens medlemmar, säger Louise Gerdemo Holmgren vid Unionen.

– Nu garanteras alla en löneökning och vi får också avlösning från 0,2 procent som vi fattade beslut om i 2010 års avtal om kompetensutveckling. Båda de frågor som vi gick i strejk för är nu lösta på ett bra sätt för Unionens medlemmar.

Avtalet, som är ettårigt, följer normen för övriga avtal som redan tecknats på närliggande områden. Stridsfrågan var den garanterade löneökningen på 300 kronor till alla, och förhandlare Gunnar Järsjö vid Almega är lite besviken i kväll.

– Vi är inte riktigt nöjda för vi fick inte riktigt igenom det vi ville med individgarantierna, men å andra sidan fick vi bättre möjligheter att anställa doktorander och bättre möjligheter att anställa studenter och det känner vi oss väldigt nöjda med.

Varför ville ni undvika en individgaranti?

– Vi anser att individerna ska få den lön de har förtjänat efter sin prestation och inte att man mellan de centrala parterna bestämmer hur ett löneutrymme ska användas och fördelas på företagen.

Hur många som de två senaste dagarna fått vänta med bilbesiktningen på grund av strejken är inte känt, och Gunnar Järsjö är glad att den inte blev längre.

– Vi tyckte det var angeläget att allmänheten inte drabbades mer än nödvändigt, och därför har vi gjort upp tidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".