1 av 2
Klicka för grafik: Bahrain
2 av 2
Kravallpolis i Sanabisi Bahrain. Foto: Hasan Jamali/Scanpix

USA säljer vapen till Bahrain igen

1:20 min

Obama-administrationen har beslutat att återuppta vapenleveranser till Bahrain vid Persiska viken - trots att kungadömet har slagit ner brutalt på protester i landet.

Så sent som i veckan hotade regeringen med att ta till ännu hårdare tag mot oppositionen.

I höstas stoppade USA export av vapen till Bahrain med argumentet att läget för de mänskliga rättigheterna i landet var dåligt.

Men nu har Obamaadministrationen beslutat att återuppta leveranserna, bland annat ska kungadömet få köpa militära fartyg och få sina stridsflygplan upprustade.

USA säger att man fortfarande är oroad över situationen i Bahrain och därför kommer de inte att leverera vissa tunga vapen och inte heller utrustning som kan användas för att slå ner till exempel demonstrationer, sådant som tårgasvapen.

Trots de här begränsningarna så har Vita Huset haft en helt annan politik gentemot Bahrain än till exempel i förhållande till Libyen eller nu Syrien, en del skulle kalla det dubbelmoral.

I Bahrain är det framför allt den shiamuslimska majoriteten som protesterat.

USA har inte vetat riktigt hur man ska agera, kungadömet är en nära allierad och USA har en stor flottbas i landet. Till sist gick Saudiarabien in förra året och kväste protesterna med militära medel.

Men oroligheterna har fortsatt, sammanlagt runt 80 människor har dödats enligt oppositionen och så sent som i tisdags varnade regeringen att man kommer att slå ner än hårdare på eventuella protester. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista