Ingen strategi för att sluta kastrera smågrisar

2:17 min

Om några år ska kastrering av smågrisar upphöra helt inom EU, enligt en överenskommelse. Men i Sverige kastreras varje dag flera tusen grisar utan bedövning, och Gunnar Johansson som är djurhälsoveterinär tror inte att förbudet kommer att bli verklighet.

– Jag har lite svårt att tro det. Vi har sett andra frågor som har dansat runt i EU och vi är ju ett otroligt litet grisland så att säga. När de stora säger sitt är det möjligt att man går runt den här Brysselöverenskommelsen på något sätt, säger Gunnar Johansson som är djurhälsoveterinär på organisationen Svenska djurhälsovården.

Inte heller i Sverige finns än så länge någon strategi för hur grisnäringen ska kunna övergå till att föda upp grisar utan att kastrera kultingarna genom operation.

Ett hundratal djurägare har hittills genomgått en kurs som ger dem rätt att själva lägga bedövning före kastration. Veterinären Gunnar Johansson, som själv ger de här kurserna, tror dock att det kan dröja till 2018 innan grisnäringen är redo för ett förbud mot kastrering utan bedövning.

Alltså samtidigt som Sverige och andra länder i EU har kommit överens om att överhuvudtaget inte kastrera grisar på det sättet.

När landsbygdsminister Eskil Erlandsson får frågan om vad regeringen  gör för att förbereda den svenska grisnäringen på att helt sluta med kastrering med operation inom några år, hänvisar han till löftet i vårbudgeten om att subventionera bedövningsmedlet som används vid kastrering.

– Forskning pågår ju och den kan man ju säga är subventionerad av samhälleliga medel.

Men vad gör regeringen för att se till att Sverige kan leva upp till att kunna införa förbud mot kastrering inom fem och ett halvt år?

– Vi aviserade i samband med att vårbudgeten lades att vi senast i samband med höstbudgeten ska återkomma kring hur vi kan stötta djurägarna med kunskaper och också stötta med ekonomi, säger Eskil Erlandsson.

I en del andra länder kastreras inte grisarna utan vaccineras istället så att de inte blir könsmogna, en metod som bland andra veterinärförbundet och organisationen Krav föredrar. Lantbrukaren Carina Anderson föder upp Kravgrisar.

 - Då slipper du ju skära i dem. Du slipper skära hål på de här smågrisarna. Ju fler hål du sticker i dem eller skär i dem, desto mer infektionsämnen kommer in i kroppen som gör att de kanske blir sjuka eller växer sämre.