Explosion i Aleppo i Syrien

En explosion inträffade utanför det styrande Baath-partiets lokaler i Syriens andra stad Aleppo på fredagskvällen. Tidigare på dagen hävdade regimen att den avvärjt ännu ett blodigt sprängdåd.

– Explosionen var kraftig, men vi vet ännu inte vad som ligger bakom, sade Rami Abdel Rahman från Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter på telefon från Libanons huvudstad Beirut.

Han tillade att beväpnade män kört förbi strax efter explosionen och skjutit ihjäl en vakt utanför kontoret. Förutom vakten fanns det på kvällen inga uppgifter om några döda eller skadade.

Tidigare på dagen rapporterade Syriens statliga tv om en hejdad bombattack, också den i Aleppo. Säkerhetsstyrkor ska ha dödat en självmordsbombare som hade bilen packad med 1 200 kilo sprängmedel.

Händelsen ägde rum en dag efter det att 55 människor dödats i Damaskus, i den blodigaste attacken sedan oroligheterna började för över ett år sedan.

Oppositionen och regimen pekar ut varandra som ansvariga för dåden. Regeringen beskyller utländska terrorgrupper med al-Qaida-koppling för att försöka underminera Bashar al-Assads alawitiska regim.

Men oppositionens Burhan Ghalioun, ordförande för Syriens nationella råd (SNC), hävdar att regimen använder sig av våldsdåden för att skjuta fredsprocessen i sank.

– Regimen försöker nu döda (Kofi) Annans plan med en ny teknik, nämligen terrorism, sade han till reportrar under ett besök i Tokyo på fredagen.

Under tiden fortsätter civilbefolkningen att utsättas för våld från regimen. Minst elva personer ska ha dödats på olika håll i landet under fredagen, däribland en 11-årig pojke i staden Daraa, rapporterar Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Många ska också ha skadats när armén öppnade eld mot demonstranter på olika håll i landet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".