Carina Anderson tar ut testiklarna och skär av dem. Foto: Katarina Helmerson/Sveriges Radio

Förbud mot kastrering utan bedövning dröjer

2:04 min

Det verkar dröja innan det blir förbjudet att kastrera smågrisar utan bedövning. Förra året beslutade riksdagen att det skulle förbjudas så fort det går, men än så länge finns det inget som tyder på att en lag är på gång.

Än så länge är det bara grisuppfödare som är knutna till Krav som måste bedöva före kastrering. Carina Anderson som föder upp Kravgrisar bedövar sedan en tid sina griskultingar före kastrering och tycker att det är bra.

– Ja det gör jag. De är lugnare när jag kastrerar dem. Många gånger kan jag kastrera utan att de skriker. Det kunde jag ju inte förr. Titta, den kände ingenting när jag klippte där, säger hon.

Carina Anderson håller den sju dagar gamla griskultingen i ett fast grepp mellan sina knän när hon klipper upp pungen, tar ut testiklarna och skär av dem. Hon gör det för att undvika galtlukt i köttet.

Visst skriker kultingen trots att den är bedövad, mest av obehaget av att bli fasthållen. Men det går inte att jämföra med hur det var tidigare, säger Carina Anderson:

– Det är lite så att jag vill inte mer utan bedövning. Nu känner jag att det vore obehagligt.

Men fortfarande kastreras de flesta smågrisar utan bedövning i Sverige. Just nu pågår flera kurser för djurägare i hur man lägger bedövning. Den är obligatorisk för att djurägaren ska få bedöva sina grisar.

Men av Sveriges omkring 1400 grisbönder har knappt 100 utbildats än så länge. De flesta smågrisar kastreras fortfarande utan bedövning.

 Landsbygdsminister Eskil Erlandsson tror att det kommer att ta lång tid innan alla har lärt sig bedöva, och en lag om bedövning före kastrering kan bli verklighet.

Hellre morötter än piska är ministerns strategi. I regeringens vårbudget utlovas subventioner för själva bedövningsmedlet.

Kanske kan fler liknande löften komma i höstbudgeten, men vad det blir och när lagförslaget kan komma kan Eskil Erlandsson inte säga.

– Det går inte att svara på den frågan nu eftersom det handlar om tusentals människor som måste ha kunskap omkring hur man hanterar de här förhållandevis farliga medlen som man hanterar, säger han.

Men Carina Anderson som själv såg till att en veterinär ordnade en kurs för henne och andra lantbrukare håller inte med om att det ska behöva ta flera år. Och hon får medhåll av Johan Beck-Friis, informationschef på Veterinärförbundet:

– Det riksdagsbeslut som fattades principiellt, det finns idag en möjlighet att faktiskt göra verklighet av det juridiskt också i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista