Tyskland varnar Grekland inför sista försöket

6:09 min

I Grekland är det nu presidentens tur att göra ett försök att bilda en samlingsregering. Samtidigt varnar den tyska centralbanken Bundesbanks chef Jens Weidman för att det inte blir några fler stödutbetalningar om Grekland inte håller sig till de avtalade villkoren för pengarna.

Weidman, som har en nyckelroll även i den Europeiska centralbanken, anser att det är värre för grekerna om de lämnar euron än för övriga Europa.

Grekiska staten står inför en akut pengakris och har bara 2,5 miljarder euro kvar i kassan.

Krisen kan sluta med att Grekerna ställer in betalningarna. Och i förlängningen kan landet tvingas lämna eurosamarbetet, trots att en majoritet av grekerna inte vill överge euron.

Grekland saknar fortfarande en regering efter parlamentsvalet, sedan också ledaren för socialistiska Pasok, Evangelos Venizelos, misslyckats under fredagen med en regeringsbildning. 

Därför träffar president Karolos Papoulias partiledarna på lördagen och försöker förmå dem att samarbeta.

I går kväll kom beskedet att det tredje försöket att bilda regering hade misslyckat sedan valet i söndags. Då meddelade socialistpartiet Pasoks partiledare att han inte hade lyckats förhandla fram en koalition.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista