– Det här är vansinnigt, det är helt orimligt, säger Chen på fredagen till nyhetsbyrån AFP. Foto: Amerikanska ambassaden i Peking/Scanpix.

Dissidenten Chen rasar över gripande av brorson

Den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng uppger att hans brorson gripits misstänkt för mord sedan denne attackerat en tjänsteman som bröt sig in i Chens hem på jakt efter aktivisten i slutet av april.

Detta trots att ingen dog vid tillfället.

Enligt den gripne brorsonens advokat skadades en tjänsteman från det lokala kommunistpartiet allvarligt i det slagsmål som uppstod, och två skadades lindrigt.

– Det här är vansinnigt, det är helt orimligt, sade Chen på fredagen till AFP på telefon från det sjukhus i Peking där han vårdas.

Den blinde advokaten Chen Guangcheng skapade stora rubriker när han i slutet av april rymde från sin husarrest och tog sig till amerikanska ambassaden i Peking.

Chen har erbjudits ett gäststipendium vid ett amerikanskt universitet, men har inte kunnat slutföra de nödvändiga formaliteterna på grund av de skador han fick vid flykten.

(TT-AFP)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista