Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Dålig kunskap om hur tänderna bäst blir rena

Alla vill lukta gott i munnen, men många gör fel när de borsta sina tänder. Bara en av tio svenskar borstar tänderna på det mest effektiva sättet, visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

– Två minuter kan jag väl inte säga att det blir, någon gång kanske, säger Ulla Westman som betonar att hon tar väl om sina tänder.

Lilla Rebecka Bornstein borstar tänderna av ett annat skäl:

– Tandtrollen, säger hon.

En ny studie från Göteborgs universitet visar att bara en av tio svenskar borstar tänderna på rätt sätt. Pia Gabre är docent vid Sahlgrenska akademin pekar på de vanligaste felen.

– Det vanligaste är att man borstar för kort tid och att man använder för mycket vatten efteråt. Det var även en stor mängd som använde en för liten mängd tandkräm, säger Pia Gabre till Alltid Nyheter.

Forskarna har låtit 2 000 personer fått svara på en enkät och intervjuat ett antal personer för att veta hur svenskarna gör vid tandborstningen.

För att undvika karies ska man, enligt Pia Gabre, docent vid Sahlgrenska akademin, använda två/två/två-metoden.

Metoden går ut på att borsta två gånger om dagen, klämma ut två centimeter tandkräm vid varje tillfälle, och att borsta under två minuter.

– Borsta tillräckligt länge; borsta två minuter och använd tillräcklig mängd av tandkrämen. Sen är det viktigt att man inte använder för mycket vatten, varken under själva borstningen eller omedelbart efter tandborstningen. Då sköljer man bort fluortandkrämen och kan inte dra så mycket nytta av den, säger Pia Gabre till Alltid Nyheter

Studien visar att de allra flesta borstar sina tänder regelbundet. Den visar också på att 25 procent av svenska ungdomar inte borstar tänderna regelbundet.

Kvinnor under 35 år är bäst på att borsta tänder. Forskarna har också sett ett samband mellan mammornas utbildningsnivå och hur bra deras barn är på att borsta tänderna.

Johan Linden brukar skölja sina tänder efter att han borstat dem.

– Man ska inte göra det? Ja, då gör jag fel då. Jobbigt, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista