Demonstranter i Filippinerna som protesterar mot Kinas närmanden kring de öar som på filippinska kallas Panatag. Foto: Pat Roque/Scanpix.

Strid om öar tilltar mellan Kina och Filippinerna

1:53 min

Ordkriget mellan Kina och Filippinerna blir nu allt hetare. De båda länderna har överlappande territoriella krav som rör en ögrupp i Sydkinesiska sjön. Den senaste månaden har Kina och Filippinerna haft fartyg öga mot öga mot varandra utanför ögruppen, samtidigt som den nationalistiska retoriken på båda sidor skruvas upp.

Det var en vecka in i april som filippinska myndigheter upptäckte ett kinesiskt fiskefartyg utanför ögruppen Scarborough Shoal.

Öarna, eller rättare sagt, några stenar i vattnet, ligger ungefär 140 kilometer från Filippinernas huvudö. Runt dem finns både rika fiskevatten och bedömt stora tillgångar av olja och gas.

Filippinerna skickade ut örlogsfartyg för att konfrontera den kinesiska fiskebåten, men Kina hade redan hunnit få dit två patrullfartyg. Läget låstes.

Läget har förblivit låst sedan dess, även om båda sidor skickat dit nya fartyg och låtit de som var där först återvända till hamn. Ingen sida vill vika ned sig.

Samtidigt har retoriken från båda håll trappats upp. I går demonstrerade hundratals personer i Filippinernas huvudstad Manila mot Kina.

Kinesiska tv-kommentatorer har rakt ut hotat med krig. En kinesisk tv-reporter klättrade upp på en av stenarna och tryckte symboliskt ned Kinas flagga där.

De flesta kinesiska turistbyråer har ställt in alla resor till Filippinerna. Kina har även infört fler restriktioner på importerad frukt från Filippinerna.

Kinesiska myndigheter har dock förnekat att landet håller på att förbereda sig på en väpnad konflikt. Det verkar Filippinerna inte vara lika säkra på.

Manila har den senaste månaden ökat sina ansträngningar att knyta närmare band till det enda land med tillräcklig militär styrka i regionen för att kunna stå emot Kina, nämligen USA.

Konflikten kommer samtidigt som Kina står inför en känslig maktskiftesprocess, som inleds i höst. Bland det sista de kinesiska ledarna vill just nu, är att verka svaga gentemot omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista