1 av 7
Anhängare till oppositionen i orange diskuterar valresultatet med en supporter till Janukovitj i blåvitt till höger.
2 av 7
3 av 7
Janukovitj till höger och den avgående presidenten Leonid Kutjma, till vänster.
4 av 7
Natasja har bott i tält på gatan i Kiev i flera dagar.
5 av 7
Oppositionens Viktor Justjenko med partifärgen orange på halsduken.
6 av 7
Självständighetstorget i Kiev, torsdag.
7 av 7
Lech Walesa och Viktor Jusjtjenko.

Anklagelser om valfusk undersöks

Uppdaterad 20:54
Ukrainas högsta domstol kom under torsdagskvällen med ett uttalande om att man ska undersöka klagomål om valfusk från oppositionsledaren Viktor Jusjtjenko. Tusentals protestanter har på torsdagskvällen samlats utanför regeringens kontor i centrala Kiev. 

Att högsta domstolen ska undersöka klagomål om valfusk innebär att installationen av den kandidat som valkommissionen utropat som president, Viktor Janukovitj, skjuts upp.

I Ukraina har på torsdagskvällen tusentals anhängare till oppositionen, som protesterar mot valresultatet, samlats utanför regeringens kontor i centrala Kiev, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tidigare på kvällen uppmanade en oppositionsledare demonstranterna att blockera regeringens och parlamentets byggnader så att inte de som arbetar där kan komma in imor

Valet i Ukraina stod högt på dagordningen när EU mötte Rysslands president Putin på torsdagen.

EU kan inte acceptera valresultatet men Putin menar att bara det ukrainska rättsväsendet kan behandla klagomål på hur valet gått till. På torsdagen fick också Ukrainas högsta domstol in formella klagomål kring valhanteringen.

Stöd för oppsitionen
I Kiev meddelade också biträdande ekonomiministern Oleh Haiduk att han avgår med hänvisning till presidentvalet.

Även personalen vid centralbanken börjar nu öppet stödja sin tidigare chef Viktor Jusjtjenko. På torsdagen hängde flera avdelningar ut orange tygstycken genom fönstren.

Besök från Polen
Polens revolutionsledare Lech Walesa anlände på torsdagen till Kiev för att medla i Ukrainas kris. Walesa blev Polens president efter att ha lett oppositionsrörelsen Solidaritet till seger i kampen mot sovjetdominansen.

– Jag ska tala med alla inblandade parter. Jag hoppas att de kommer att vilja prata med mig, sade Walesa till demonstranterna på Självständighetstorget, skriver TT.

Generalstrejken lamslår inte
Samtidigt fortsätter demonstrationerna mot valresultatet vid Självständighetstorget i centrala Kiev. Många affärer har stängts eftersom de anställda deltar i protesterna.

Den utlysta generalstrejken har än så länge begränsad effekt. Flyg och tåg ska fungera som vanligt och generalstrejken som oppositionen utlyst har ännu inte lamslagit Ukraina.

– Vi har rätten på vår sida, sa oppositionsledaren Viktor Justjenko till jublande anhängare på den fjärde protestdagen.

Hans fru sa att hon fått stöd av den georgiska presidentens hustru och att hon såg det som en underbar chock som ingen väntat sig att det ukrainska folket vaknat upp på det här sättet.

Fortfarande kan alla ukrainare följa händelserna i Kanal fems direktsändningar. Men nu hotar avgående presidenten Kutjma att dra in licensen som ägs av en miljardär på oppositionens sida.

Demonstranterna får hjälp
Kolonner av tutande bilar har kört genom Kievs gator hela natten. I centrum är tältlägret intakt och trots sträng kyla finns inga tecken på att människor är på väg att ge upp. Natasja har bott i tält i Kiev i flera dagar. Hon tog tåget från sitt hem i karpatiska bergen nära gränsen mot Ungern för att varje natt sova i tält i centrum. 

Hon berättar om gåvor som strömmar till lägret: varma kläder, mat och till och med pengar för att demonstranterna ska kunna hålla ut. Med egna dieseldrivna generatorer och eldar hålls värmen kring tältlägret på huvudgatan.

Skärmytslingar mellan lägren
Nära Dynamostadion finns också ett hundratal som stöder regimens man Viktor Janukovitj. Enstaka slagsmål med Jusjtjenko-anhängare rapporteras men än så länge är Janukovitj-männen få och inte särskilt motiverade.

Tv visar bilder på halvfulla män som knappt förmår förklara varför de bär Janukovitjs blåvita färger eller varför de kommit i buss till Kiev. Under natten var de blåvita tälten övergivna.

Rysslands man utsågs efter lång betänketid
Valkommissionen satt på onsdagen i ett mycket långt möte och kom vid femtiden med beskedet att den proryske premiärministern hade segrat med 49 procent mot 46 procent för oppositionens kandidat.

– Viktor Fedorovitj Janukovitj, född 1950, Ukrainas premiärminister, medlem i Regionspartiet, blir Ukrainas president, sa valkommissionens ordförande Serhij Kivalov sent på onsdagseftermiddagen.

Oppositionsanhängare som var närvarande när resultatet offentliggjordes började ropa ”Skam!” när Kivalov läst upp siffrorna. 

Det tog en hel dag för valkommissionen att slå fast valresultatet som ger Viktor Janukovitj segern i presidentvalet.

Men enligt samstämmiga valundersökningar vann egentligen oppositionens Viktor Jusjtjenko med som mest elva procent.

Oppositionen försökte övertyga valkommissionen
På onsdagseftermiddagen satt Viktor Jusjtjenko i möte med valkommissionen där han försökte förmå den att inte fatta något beslut om vem som vunnit valet.

Oppositionen ville fördröja beslutet och hoppades på så vis få över fler ledamöter i valkommissionen på sin sida för förklara valet ogiltigt.

Flera ledamöter i valkommissionen ville redan tidigare göra om valet som internationellt har dömts ut som ett fuskval. Två medlemmar i kommissionen uppmanade i tisdags kväll sina 13 kollegor att inte godkänna det slutliga valresultatet på grund av omfattande valfusk.

Men oppositionens ansträngningar misslyckades.

Oppositionen har de både EU, USA, Vatikanen och flera valövervakarorganisationer i ryggen när de nu hävdar att valet var förfuskat.

Ryskt stöd till maktens man
Ryssland och Vitryssland är de enda länder som gratulerat Viktor Janukovitj till segern som president.

Rysslandsvänlige Janukovitj utropade sig till valsegrare redan i måndags, medan oppositionsledaren Jusjtjenko ”avlade presidenteden” i parlamentet i tisdags.

Men Kommunfullmäktige i sex städer i västra Ukraina har utropat oppositionens Jusjtjenko till vinnare och även huvudstadens ledning har vägrat godkänna det officiella valresultatet.

Tycker inte det finns anledning att protestera
Men Janukovitj sade på onsdagen att han inte såg någon anledning för oppositionen att demonstrera. De enorma massmötena i centrala Kiev avfärdade han med orden:

– Vi vanliga människor har allt vi behöver för att kunna leva normalt. Det händer ingenting särskilt.

Visar på splittring
Resultatet visar på Ukrainas splittring där västra delen och huvudstaden Kiev är för oppositionens Viktor Jusjtjenko. Jusjtjenko har vunnit överlägset i de västliga ukrainskspråkiga delarna medan Janukovitj har ett starkt stöd i de östliga, ryskspråkiga områdena.

Protesterna mot det officiella valresultatet har också kommit från de västra delarna.

Rätt genom Ukraina rinner floden Dnepr och den delar också upp landet i två halvor med huvudstaden Kiev mittemellan.

Östra delen mer rysstillvänd
I öst pratar människor ryska, tidningar är på ryska och man tittar på rysk tv. Ryssland ses som en naturlig samarbetspartner och EU som en mer avlägsen möjlighet.

Östra Ukraina har också varit hemvist för landets starka klaner. Både nuvarande presidenten Leonid Kutjma och Viktor Janukovitj har sina rötter i sådana klaner.

Ukraina har 50 miljoner invånare och 10 miljoner av dem är ryssar. Den ryska befolkningen har en oproportionerligt stark ställning bland affärsmännen.

Janukovitj har Putins stöd
Viktor Janukovitj är premiärministern som har både den sittande presidenten Leonid Kutjmas och Rysslands Vladimir Putins stöd.

Rysslands man är en 54-årig arbetarson från östra Ukraina. Han har suttit i fängelse bland annat för att ha stulit pälsmössor.

Justjenko var centralbankschef
Viktor Jusjtjenko var centralbankschefen som handplockades till premiärministerposten, avsattes och som sedan dess kämpat med näbbar och klor för att åter släppas in i maktens korridorer. 

Den 50-årige fembarnspappan är idag partiledare för oppositionspartiet Vårt Ukraina.

Först populär hos Kutjma
Efter att president Leonid Kutjma återvalts till president 1999 och stärkt sin ställning gentemot parlamentet utsåg han den relativt unge, liberale, Jusjtjenko till premiärminister, eftersom han ansågs bäst lämpad att driva igenom de ekonomiska reformer landet behövde.

Jusjtjenko var en uppskattad politiker i väst. Förutom att han drev igenom en rad ekonomiska reformer bekämpade han även korruption och arbetade hårt för att få utländska företag att investera i Ukraina.

Jusjtjenko avsattes 2001
Jusjtjenkos tid vid makten blev dock kort. Näringslivet uppskattade inte reformpolitiken och när kommunisterna i parlamentet drev igenom en misstroendeomröstning våren 2001 lyckades de båda flankerna med gemensamma ansträngningar avsätta premiärministern.

I sitt valmanifest inför årets presidentval lovade Viktor Jusjtjenko än en gång att ta i med hårdhandskarna för att bekämpa Ukrainas utbredda korruption. Han sa dessutom att han skulle skapa fem miljoner nya jobb och gick till val med löftet att föra in Ukraina i såväl EU som Nato och världshandelsorganisationen WTO.

Anklagar forne vännen för mordförsök
Jusjtjenko har även vid två tillfällen anklagat president Kutjma för mordförsök.

Första gången var i mitten av augusti i år på en valresa i södra Ukraina. Då ska en lastbil vid flera tillfällen ha försökt tvinga den bil Jusjtjenko färdades i av vägen.

Några veckor senare var det, enligt oppositionen, dags igen. Jusjtjenko drabbades av plötsliga magsmärtor. En av hans talesmän citerade de österrikiska läkare som vårdade politikern och sa att förgiftningen orsakats av ”kemiska ämnen som vanligtvis inte finns i mat”.

Omständigheterna kring den påstådda förgiftningen är fortfarande oklara.

Therese Larsson
therese.larsson@sr.se

Maria Persson Löfgren, Kiev
maria.persson_lofgren@sr.se

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista