Greklands president Karolos Papoulias kallar partiledarna till möten. Foto: Aris Messinis/Scanpix.

Greklands president tar över för att ena efter valet

1:42 min

Den grekiske presidenten kommer att träffa de grekiska partiledarna för att göra ett sista försök att få dem att bilda en koalition.

Tidigare i dag berättade socialistpartiet Pasoks ledare för presidenten att han misslyckats med det tredje försöket att enas om en regering. 

– Ny Demokrati, Pasok och Demokratisk Vänster enades om att vi behöver bilda en samlingsregering med Europavänliga krafter, med målet att stanna i eurozonen, sa Socialistledaren Evangelos Venizelos och skyllde misslyckandet på vänsterkoalitionen Syriza.

– Det är ett villkor att Syriza ingår i regeringen, jag sa det till dem men fick inget positivt svar.

Färska opininonsmätningar visar att vänsterkoalitionen Syriza, som krävt att villkoren för Greklands sparpaket omförhandlas, skulle bli det största partiet vid ett nyval.

Presidenten kommer i morgon att möta de tre största partierna och därefter de mindre partierna, även det ultranationalistiska Gyllene Gryning.

De grekiska partierna, liksom väljarna, är splittrade i två läger, för och emot de åstramningar som andra EU-länder begärt för att ge Grekland nya nödlån.

Det verkar nu allt mer sannolikt att Grekland kommer att hålla nyval.

Övriga EU följer nervöst hur det går för Grekland, flera EU-ledare har varnat för att Grekland kan tvingas lämna valutaunionen euron om landet inte genomför nedskärningar i offentliga sektorn och sänker löner och pensioner.

Den grekiske presidenten Karolos Papoulias, som själv avstått från sin lön för att föregå med gott exempel uppmanade Venizelos och de andra politikerna att arbeta hårt.

– Vi måste arbeta mer och även på helgerna och det här säger jag till dig utan att ha någon lön, sa presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista