Hannelore Kraft är SPD:s toppkandidat. Foto: Martin Meissner/Scanpix.

Tung tysk delstat röstar i morgon

2:33 min

I morgon är det val i den befolkningsrikaste tyska delstaten Nordrhein-Westphalen, NRW, med 18 miljoner invånare. Valet kallas ofta för det lilla förbundsdagsvalet eftersom det ofta varit en viktig temperaturmätare för styrkeförhållandena i den nationella politiken.

Socialdemokraterna ser ut att göra ett mycket framgångsrikt val medan Merkels CDU ser ut att gå sämre. Socialdemokraternas toppkandidat i Nordrhein-Westphalen Hannelore Kraft gör det hon anses vara bäst på en av de sista kampanjdagarna: Möter väljare på gatan och pratar om det politiska läget.

Landesmutti, delstatsmamman som hon ofta kallas, är socialdemokraternas SPD:s stora hopp inför morgondagens delstatsval. I deras mest angenäma drömmar kan Kraft och SPD efter valet bilda delstatsregering i egen majoritet tillsammans med de Gröna.

Dessa två regerade ihop i en minoritetsregering fram till mitten av mars i år, då nyval utlystes efter att regeringen inte fått stöd i parlamentet för sitt budgetförslag.

I opinionsmätningarna ligger SPD kring 37-38 procent och de Gröna kring 11-12, så den egna majoriteten hänger på ett hår. Kristdemokraterna CDU har skickat in det tunga artilleriet i delstaten för att förhindra ett sådant resultat:

– NRW är det vi har i våra tankar och i våra hjärtan, sa förbundskansler Angela Merkel på ett valmöte för kristdemokraterna häromdagen.

Men inte ens Merkels närvaro ser ut att hjälpa. Partiet ser ut att få kring 30 procent, det sämsta valresultatet någonsin i delstaten i så fall.

En röd-grön framgång i morgon skulle ge socialdemokraterna välbehövlig morgonluft även i rikspolitiken. Med en stor seger i ryggen och med symboliskt stöd av vänstersegern i presidentvalet i Frankrike nyligen skulle man kunna öka sina påtryckningar på förbundskansler Merkel i till exempel den tyska skuldkrispolitiken.

En stor framgång för Hannelore Kraft, skulle också kunna göra att en del socialdemokrater vill se henne som partiets kanslerkandidat i nästa års förbundsdagsval. Även hon själv förnekat alla såna planer.

Piratpartiet i NRW ser också ut att komma in i delstatparlamentet, i så fall den fjärde valsuccén på lika många delstatsval för partiet under knappt ett år.

Sakpolitiskt är en av de stora frågorna i valet den största tyska delstatens enorma skuldberg. Hela det problemtyngda Ruhr-området med alla sina storstäder ligger i delstaten och arbetslösheten är på många håll klart högre än riksgenomsnittet.

NRW:s totala skulder ligger över 120 miljarder euro och är ett bevis på att Tyskland, som driver på hårdast när det gäller sparkrav inom EU, inte alltid lever som man lär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista