Forskning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg visar att ungefär sex procent av den vuxna befolkningen skulle behöva en luktfri arbetsmiljö. Foto: Scanpix

Svårt för doftöverkänsliga att få sjukersättning

1:55 min

Personer som lider av doftöverkänslighet har svårt att få sjukersättning när de är sjuka på grund av sjukdomen. Det säger Astma- och allergiförbundet som nu vill ha hjälp av Socialstyrelsen för att lättare kunna förklara för Försäkringskassan att det här faktiskt är en sjukdom.

Läraren Solveig Enberg är en av dem som lider av doftöverkänsligheten och hon berättar hur det känns att bli sjuk.

– Jag fick ganska klassiska influensasymptom och så hostade jag hela tiden. När jag kom i kontakt med någon som hade använt parfymerat tvättmedel eller sköljmedel, då hostade jag så att jag nästan tappade andan.

Solveig Enberg har haft sjukdomen sensorisk hyperreaktivitet, även kallad doftöverkänslighet, i 17 år. Det handlar inte om att tycka att det är lite jobbigt när folk har parfym på sig, utan om att bli helt utslagen i timmar och ibland veckor när en kollega har använt ett parfymerat tvättmedel.

Forskning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg visar att ungefär sex procent av den vuxna befolkningen skulle behöva en luktfri arbetsmiljö. En exakt siffra finns inte, bland annat för att diagnosen inte är kodklassad.

Ett annat problem är att det inte finns något sätt att behandla sjukdomen på, berättar specialistläkaren Teet Pullerits, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Det slutar med att vi får utfärda ett intyg att patienten i möjligaste mån får försöka undvika kontakt med irriterande ämnen, men det hjälper oftast inte.

Därför har nu Astma- och allergiförbundet bett Socialstyrelsen att ge sjukdomen en ICD-10-kod, som skulle göra det lättare förbundets medlemmar att få den förståelse som de behöver av arbetsgivare, kollegor och myndigheter.

Varje år får Socialstyrelsen ett tiotal förfrågningar från patientföreningar som vill att deras symptom ska få en kod. Ännu har inget beslut fattats för doftöverkänsligheten, och det gör att en del inte tror att det är en sjukdom, säger specialistläkaren Teet Pullerits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista